• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedaleko od Resavske pećine nalazi se još jedna atrakcija istočne Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od Despotovca je ovaj vodopad udaljen oko 20 kilometara

  • 0
Lisine, vodopad Veliki Buk Foto: Telegraf

Na nadmorskoj visini od 380 metara, na toku omanje reke Vrelo nalazi se jedan od najpoznatijih vodopada u istočnom delu naše zemlje. Vodopad Veliki Buk ili Lisine, kako se još naziva, blizu je Resavske pećine i nalazi se na planini Beljanici. Od Despotovca je udaljen oko 20 kilometara.

Iako malo jezero koje se u njegovom podnožju nalazi nije naročito duboko, ono samo dodaje lepotu ovom vodopadu.

Objekat geonasleđa naše zemlje

Uz rečicu, na čijem toku se nalazi, vodopad Lisine je svrstan u red spomenika prirode i kako navodi „Srbijapodlupom“, predstavlja objekat geonasleđa Srbije. Njegov naziv je „Spomenik prirode vodopada Lisine Veliko Vrelo“.

Ovo akumulaciono vrelo vodu prima sa planine Beljanica, na čijim padinama se nalazi. Budući da je njegova visina ukupno 25 metara, to je sa razlogom vodopad Veliki Buk svrstan među više na području cele naše zemlje.

Okolina vodopada

Ljubitelji prirode bez ikakve sumnje rado posećuju ovaj vodopad i uživaju ne samo u njegovoj lepoti, nego i u okolini.

Lisine, vodopad Veliki buk Foto: Marko Jovanović

Restorani koji se nalaze nedaleko od samog vodopada pružaju mogućnost posetiocima da uživaju ne samo u lokalnim gastronomskim specijalitetima, po kojima je ovaj kraj naše zemlje nadaleko poznat, nego i zbog samog ambijenta u kome se nalaze, budući da pored njih protiče i bistra rečna voda. Takođe, u blizini postoje i objekti koji nude posetiocima uslugu smeštaja.

Lisine, vodopad Veliki Buk Foto: Telegraf

Na nešto manje od deset kilometara udaljenosti od vodopada nalazi se Resavska pećina, koja se smatra ne samo jednom od najpoznatijih u Srbiji, nego i najposećenijom, kao i dva srpska srednjevekovna manastira. Manasija je udaljena oko 20, a manastir Ravanica nešto više od 40 kilometara od vodopada Veliki Buk, navodi „Panacomp“.

Nedaleko od Despotovca nalazi se i Park minijatura, jedinstveni muzej na otvorenom u našoj zemlji, u kome se mogu videti makete mnogih srpskih manastira.

U skladu sa odlukom nadležnih državnih institucija, poseta ovom spomeniku prirode se naplaćuje i to počev od 2019. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad majka priroda pravi kreaciju, oči ispadaju od prizora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja