• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvo artiljerijsko utvrđenje u našoj zemlji ujedno je i prvi turistički objekat

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlog zbog koga je baš ta lokacija izabrana za gradnju tvrđave vezuje se za jednu od mnogih legendi koje prate Ram

  • 0
Golubac/Krupajsko vrelo/Ramska tvrđava Telegraf.rs

Znana i kao „Dunavska lepotica“, Ramska tvrđava na ovoj moćnoj reci, koja protiče i kroz našu zemlju, nije samo jedna od najimpresivnijih tvrđava na Dunavu, nego je i lokacija za koju se vezuju mnoge, vrlo interesantne i neobične legende.

Budući da se tvrđava Ram sastoji od pet kula, koje su povezane bedemima i da na njoj postoji čak 36 otvora za topove, to se neretko ističe kao prva artiljerijska tvrđava u našoj zemlji, navedeno je na zvaničnom sajtu Ramske tvrđave.

Poznato je da je deda sultana Sulejmana Veličanstvenog, Bajazit Drugi, naložio gradnju ovog utvrđenja u poslednjim decenijama 15. veka.

Legedna o nastanku tvrđave

Razlog zbog koga je baš ta lokacija izabrana za gradnju tvrđave vezuje se za jednu od mnogih legendi koje prate Ram. A ona veli da je turski sultan seo da se odmori na svom ihramu, tradicionalnom ogrtaču koji se koristi prilikom odlaska na hadžiluk, i dok je uživao u pogledu na Dunav, sultana je savladao san.

Ramska tvrđava Foto: Nikola Najić

Budući da se osećao mnogo bolje kada se na tom mestu probudio, sultan naredi da se baš na mestu na kome je zaspao na svom ihramu, podigne utvrđenje. Smatra se da tvrđava Ram naziv duguje upravo reči ihram, barem prema ovoj legendi.

Ipak, to nije i jedina legenda koja se vezuje za Ramsku tvrđavu.

Antički junak u Ramu

Ova legenda nas vraća mnogo dalje u prošlost, budući da su u njoj glavni akteri Rem, jedan od legendarnih osnivača grada Rima i Leticija, njegova supruga.

Ramska tvrđava Foto: Nikola Najić

Posle svađe sa bratom Romulom, Rem sa suprugom odlučuje da u svetu potraži mesto na kome će živeti. Zbilo se tako, navodi ova legenda, da su stigli i do mesta na kome se danas nalazi tvrđava Ram.

Očarani lepotom tog predela i bojama, koje je samo Majka priroda mogla da kreira, Rem i Leticija doneše odluku da baš tu izgrade svoj novi dom. Prema toj legendi, tvrđava naziv duguje upravo Remu.

I tu i dalje nije kraj legendama vezanim za Ramsku tvrđavu.

Golubac/Krupajsko vrelo/Ramska tvrđava Telegraf.rs

Harem u tvrđavi

U davna vremena je u ovoj tvrđavi živeo neki sultan. Na Adi Čibukliji je, prema toj legendi, sultan imao harem. I kakav bi to harem bio da u njega nisu dovođene devojke, koje su važile za najlepše.

A onda je prste umešao niko drugi do hrabri srpski hajduk po imenu Milenko Stojković. Rodom iz sela Kličevca, koje se nalazilo nadomak tog mesta, kako navodi „Ramskatvrdjava“, hrabri hajduk odlučio je da oslobodi devojke. Rečeno-učinjeno.

Ramska tvrđava Telegraf.rs

Kako dalje navodi ta legenda, devojke koje je Milenko uspeo da spasi, odlučile su da mu pomognu u hajdučkim podvizima, pa su postale deo najlepšeg hajdučkog odreda, koji je važio za „ubistveni“ u tom delu zemlje.

Budući da je u okviru ovog utvrđenja postojao i karavan saraj, odnosno mesto za noćenje putnika, a u njenoj blizini i hamam,  može se reći da je to zapravo prvi turistički objekat u tom delu zemlje. Zanimljivo je pomenuti da i pravoslavna crkva, koja je posvećena Svetom arhangelu Mihailu, postoji u okviru karavan saraja.

Nakon obnove je tvrđava Ram ponovo otvorena za posete i to u periodu između 10 i 21 čas svakoga dana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja