• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kuća jednog srpskog pisca smatra se turističkom atrakcijom ovog banatskog grada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedaleko od Vršca nalazi se i srpsko-rumunska granica, dok se i na području „Evropske Sahare“, kako se neretko prirodni rezervat Deliblatska peščara naziva, nalazi deo teritorije ovog banatskog grada

  • 0
Vršac panorama Foto: Shutterstock

Podno Vršačkih planina, na nešto više od 80 kilometara udaljenosti od glavnog grada naše zemlje leži grad koji važi za jedan od najlepših na području Banata. Nedaleko od Vršca nalazi se i srpsko-rumunska granica, dok se i na području „Evropske Sahare“, kako se neretko prirodni rezervat Deliblatska peščara naziva, nalazi deo teritorije ovog banatskog grada.

Zanimljivo je pomenuti da je Vršac bliži rumunskom gradu Temišvaru, od koga ga, kako navodi TO Vršac deli tek nešto manje od 80 kilometara, nego Novom Sadu, koji se nalazi na oko 150 kilometara udaljenosti.

Alibunar, Kovin, Plandište i Bela Crkva su opštine koje se nalaze u blizini teritorije grada podno Vršačkih planina.

Vršac Foto: Shutterstock

Kula kao simbol Vršca

Ne samo da važi za simbol ovog banatskog grada, već je Vršačka kula okarakterisana i kao objekat koji je najstariji u celom gradu, ističe „Gde putovati“.

Smatra se da je sagrađena zaslugom srpskog despota Đurađa Brankovića, koji se na taj poduhvat odlučio u želji da osigura sigurno mesto za beg od turske najezde na toj strani Dunava.

Na uzvišenju koje se nalazi na nadmorskoj visini od 399 metara smeštena je ova kula, koja i danas svedoči o istoriji samog grada. Upravo zato i ne čudi što je u pitanju građevina koja je proglašena spomenikom kulture od velikog značaja.

Još gradskih znamenitosti

Kao jedna od posebno atraktivnih lokacija u Vršcu izdvaja se i kuća Jovana Sterije Popovića, inače rođenog Vrščanina, koju je Đoka Popović, piščev brat, zaveštao vršačkoj crkvenoj opštini kao legat.

Poseta Gradskom muzeju Vršac nudi priliku posetiocima da se upoznaju sa bogatom zbirkom jednog od najstarijih muzeja u našoj zemlji. Muzejska zbirka naročito je obimna, te uz istorijsko i arheološko odeljenje, obukvata i umetničko, etnološko i prirodnjačko, ali i numizmatičko. Sem toga, u okviru ove značajne kulturne institucije funkcioniše i konzervatorska radionica i to kako za freske, tako i za slike i keramiku.

Zanimljivo je pomenuti da je čuvena vršačka Apoteka na stepenicama potpuno autentična, jer ovo zdanje nije menjalo ne samo izgled, nego i svrhu. U ovom, posve neobičnom muzeju se uz originalni nameštaj, koji je pripadao prethodnim vlasnicima apoteke, nalaze i sačuvana dokumenta, ali i laboratorjski pribor, kao i mnogi drugi zanimljivi predmeti.

Kao posebno interesantan podatak u vezi sa Apotekom na stepenicama izdvaja se „Doktor Filipon“, linija tadašnjih kozmetičkih proizvoda namenjenih damama. Bela Kihler, koji je bio pretposlednji vlasnik ovog zdanja bio je zadužen za njihovu proizvodnju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dunav je glavna ulica Novog Sada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja