• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od 5 decenija ovo mesto je poznato i po nudističkom kampu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počev od 1973. godine na Adi Bojani postoji i uređeni nudistički kamp, dok se na drugoj obali reke nalazi i divlji kamp, nadaleko poznat po tome što je korišćen kao scenografija za domaće filmsko ostvarenje „Lepota poroka“.

  • 0
ada bojana, reka bojana, crna gora Foto: Shutterstock

Iako nije nastalo prirodnim putem, ovo ostrvo na jugoistoku teritorije Crne Gore se svakako može pohvaliti i prirodnim lepotama.

U obliku trougla, ostrvo Ada Bojana nalazi se baš na mestu na kome se tok reke Bojane uliva u Jadran. Površina ostrva je nešto manja od pet kvadratnih kilometara.

Vrlo je interesantna legenda vezana za nastanak ovog rečnog ostrva, koje je posebno u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo poznato po nudističkom kampu, namenjenom ljubiteljima nudizma, odnosno naturizma.

Budući da je u periodu trajanja Hladnog rata, upravo tu postojala strogo zaštićena vojna zona, to je i Ada Bojana prilično očuvana do današnjih dana, pa kako ističe „Vikipedija“, postoje čak i potpuno netaknuta područja na ostrvu.

Ada Bojana Foto: Katarina Samardžić, Telegraf.rs

Legenda o nastanku ostrva

Nije poznato tačno kada se to zbilo, jer se pominju dva veka, i to 17. i 19. vek, tek legenda o nastanku ostrva ostala je da živi do današnjih dana.

Nakon što je to područje zadesilo nevreme, brod, odnosno jedrenjak „Merito“ se tu nasukao. Nedaleko od tog mesta postojala su i dva, površinski ne naročito velika ostrva. I upravo između njih se brod i nasukao.

Kako je vreme odmicalo, tako je i reka nanosila pesak na olupinu, što je dovelo do formiranja ostrva, odnosno najpre spruda.

Plaža na Adi Bojani

Iako se smatra rečnim ostrvom, Ada Bojana je zapravo omeđena tokom reke Bojane sa dve strane, dok je sa treće, zbog njenog trouglasotog oblika, okružuje Jadransko more.

Oko tri kilometra je duga plaža koja izlazi na Jadran i prekrivena je finim, sitnim peskom, kao i morsko dno. Nedaleko od ostrva se nalazi i čuvena Velika plaža u Ulcinju, kao i selo Štoj.

Ada Bojana Foto: Telegraf

Počev od 1973. godine tu postoji i uređeni nudistički kamp, dok se na drugoj obali reke nalazi i divlji kamp, a sama Ada Bojana je nadaleko poznata i po tome što je korišćena kao scenografija za domaće filmsko ostvarenje „Lepota poroka“.

Izuzev u uređenom kampu, ljubiteljima naturizma, kako se nudizam još naziva, ali i ostalima koji posećuju Adu Bojanu se nude i druge mogućnosti smeštaja. Zapravo je smeštaj usmeren na bungalove i sojenice.

Uz sve pomenuto, Ada Bojana važi i za jednu od omiljenih destinacija za ljubitelje surfovanja, ali i jedrenja. Izuzev škole za surfovanje na vetru, može se pohvaliti i školom jahanja, koja na ostrvu postoji gotovo pet decenija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vikend jutro na kišovitoj Adi Bojani

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja