• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nema samo Venecija kanale: Briž je grad koji po lepoti može da joj parira

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kaldrmisane ulice, zdanja izgrađena u periodu srednjeg veka i kanali idealni za ljubitelje romantike čine ovaj belgijski grad posebnim

  • 1
Briž, Belgija Foto: Pixabay/jonathan-smit

I mada su kanali mnogima prva asocijacija na Veneciju, u Belgiji postoji grad koji, ne samo po kanalima, nego i po lepoti može da parira tom italijanskom gradu. Kaldrmisane ulice, zdanja izgrađena u periodu srednjeg veka i kanali idealni za ljubitelje romantike, čine ovaj belgijski grad posebnim.

Iako važi za jedan od najromantičnijh gradova, kako ga karakteriše Eleana Janopulu u autorskom tekstu na “Acuriouscompass”, u Brižu postoje i restorani koji su ponosni nosioci Mišlenovih zvezdica, ali i zanimljivi muzeji i još mnogo toga.

Glavni grad Zapadne Flandrije

Na oko sat vremena od glavnog grada Belgije, Brisela, nalazi se ovaj, moža površinski ne naročito veliki grad, ali značajan u turističkom smislu.

Briž, Belgija, grad, kuća, putovanja Foto: Unsplash/Libby Penner

Briž je i glavni grad Zapadne Flandrije i važi za naročito romantičnu destinaciju. Da li zbog kanala ili zbog zanimljivih zdanja, tek romantične duše naročito uživaju prilikom posete ovom gradu.

Staro jezgro grada deo je UNESCO-ve liste svetske baštine, a posetioce posebno očarava šetnja kaldrmisanim ulicama u tom delu Briža.

“Venecija Severa”?

Iako se i Stokholm neretko naziva “Venecija Severa”, mora se priznati da taj naziv se vezuje i za Briž i to upravo zbog mnoštva kanala, po kojima je grad prepoznatljiv.

Ali otkud kanali u Brižu?

Sve je to zahvaljujući luci Zeebrugeu, u blizini grada, a koja je tokom perioda srednjeg veka bila izuzetno značajna za trgovinu na Starom kontinentu. Upravo tim kanalima je prevožena roba od grada do luke i u suprotnom smeru.

Danas se posetiocima Briža nudi mogućnost organizovanih izleta brodom, tokom kojih će imati priliku da u lepoti grada uživaju iz nešto drugačije perspektive.

Obilazak Briža na takav način traje oko pola sata, a u periodu između maja i polovine novembra su svakodnevno dostupne vožnje zainteresovanima i to nekoliko puta u toku dana.

Jezero ljubavi i Most zaljubljenih

Koliko je Briž romantična destinacija, možda najbolje pokazuje i lokalna legenda koja je sačuvana do današnjih dana.

U jednom od kanala, koji se nalazi u južnom delu grada nalazi se Minnewater ili Jezero ljubavi. Za njega je vezana i vrlo zanimljiva legenda, o devojci po imenu Mina, po kojoj i jezero nosi naziv, i Strombergu, izabraniku njenog srca.

I kao i mnoge legende, tako i ova nema srećan kraj, jer je devojčin otac bio protiv te veze, pa ju je udao za drugoga. Ali ona to nije mogla da učini, pa je pobegla u šumu, u kojoj se izgubila. Čovek koga je volela je uspeo da je pronađe, ali je ona bila isuviše iscrpljena i umorna, pa je preminula upravo na njegovim rukama i od tada ovo jezero nosi takav naziv.

Za Most ljubavnika koji se tu nalazi vezano je zanimljivo verovanje. Jednostavno, da bi osigurali da njihova ljubav traje večno, parovi bi trebalo samo da se na tom mostu poljube.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Igra, ljubav i ludorije": Počeo je još jedan karneval u Veneciji, prvi posle katastrofalnih poplava

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Teča

    12. jul 2024. | 18:46

    Mogu samo da potvrdim. Možda je čak i malo lepše nego što je opisano u članku.

    Podelite komentar