• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanski naziv, a domaća plaža: Lido je jedina plaža na Velikom ratnom ostrvu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je prvobitno zamišljena kao opcija za stanovnike Zemuna i Novog Beograda, plaža Lido postala je vremenom omiljena i stanovnicima drugih delova Beograda

  • 0
Lido Foto: Mateja Beljan

Na ušću reke Save u Dunav u Beogradu nalazi se nenaseljeno ostrvo. Teritorijalno je Veliko ratno ostrvo deo zemunske opštine.

Sa samog kraja 17. veka potiču prvi pisani tragovi o ovom rečnom ostrvu, koje je počev od 2005. godine deo spiska prirodnih dobara na teritoriji naše zemlje.

Sve do 18. veka je ostrvo različito nazivano, da bi tada dobilo i današnji naziv, navodi „Vikipedija“. Razlog za takav naziv treba tražiti u ulozi koju je Veliko ratno ostrvo imalo u istoriji glavnog grada, budući da je korišćeno i za odbranu Beograda i po potrebi, za napade.

Ukupna površina ostrva je nešto veća od 210 hektara i na njemu postoje dve staze različite dužine, namenjene pešačenju.

Lido Foto: Mateja Beljan

Uvećanje površine ostrva

Posebno je zanimljivo pomenuti da se površina Velikog ratnog ostrva uvećala za oko 40 hektara i to od momenta kada su zvanično izvršena prva merenja, sedamdesetih godina prošloga veka.

Veći deo ostrva je svojevrstan prirodni rezervat, u kome obitava 196 vrsta ptica. Mnoge vrste se smatraju ugroženima, što jasno ukazuje na značaj koji ostrvo ima za njihovo očuvanje.

Plaža na Velikom ratnom ostrvu

Jednostavno nazvana Lido, što je italijanski termin za plažu, predstavlja svojevrsnu atrakciju u letnjem periodu.

Iako je prvobitno zamišljena kao opcija za stanovnike Zemuna i Novog Beograda, budući da im Ada Ciganlija nije lako dostupna, plaža Lido postala je vremenom omiljena i stanovnicima drugih delova Beograda.

Lido Foto: Mateja Beljan

Do nje se danas stiže pontonskim mostom, što predstavlja još jednu zanimljivost. Zapravo sve do početka ovoga veka se do Lida moglo samo čamcem, a od tada, zahvaljujući angažovanju pripadnika Vojske Srbije, do plaže vodi pontonski most, što značajno olakšava prilaz.

Slobodno se može reći da je zemunski Lido najpre bio neuređena, odnosno takozvana divlja plaža, ali se to vremenom promenilo, pa danas na njoj postoji i spasilačka služba.

Plaža Lido bila je domaćin i različitim sportskim manifestacijama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Gradska opština Zemun organizovala manifestaciju "Zemunski matine"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja