• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Znate li gde se nalazi ovaj spomenik? Ako posetite Vrnjačku Banju, ne propustite priliku da čujete i ovu priču

Vreme čitanja: oko 3 min.

A kako se do njega dolazi i zbog čega je toliko značajan saznali smo kada smo ga i sami posetili. Iz razgovora sa direktorom Turističke organizacije Vrnjačka Banja, Ivanom Trifunovićem donosimo najrelevantnije informacije

  • 0

U naseljenom mestu Štulac, kraj Vrnjačke Banje i Trstenika, nalazi se memorijalni centar Popina koji je od 1978. do 1980. građen, baš na mestu gde se odigrala prva oružana bitka sa okupatorima u Drugom svetskom ratu, zajedničkim trudom vrnjačke i trsteničke opštine.

Memorijalni kompleks Popina se nalazi na magistralnom putu između opština Vrnjačka Banja i Trstenik. Na samoj granici prelaska iz jedne opštine u drugu, uz jednu blagu stazu, nakon nekih desetak minuta pešačanja, naizali se na spomenik.

Rađen je po projektu čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića, a ovaj biser kulture i arhitekture zaista vredi posetiti ukoliko svoj odmor ili vikend provodite u Banji. Spomenik je trodelna kompozicija od kamenih blokova sa zajedničkom osovinom. Građen je od jablaničkog granita i visok 18 metara.

Spomen park Popina, Štulac, Vrnjačka banja Foto: Nikola Tomić

A kako se do njega dolazi i zbog čega je toliko značajan saznali smo kada smo ga i sami posetili. Iz razgovora sa direktorom Turističke organizacije Vrnjačka Banja, Ivanom Trifunovićem donosimo najrelevantnije informacije.

- Mesto na kom se nalazimo je u obliku nišana na pušci. Ovo je remek-delo Bogdana Bogdanovića, okrenuto je ka Gledićkim planinama i ka Zapadnoj Moravi. Nažalost, 44 naših meštana ovde poginulo, ostavilo živote za borbu. Zovemo ga snajper iz razloga jer liči na nišan na snajperu. Ovo je jedno od omiljenih izletišta, ne samo Vrnjčana, odnosno Banjčana, već i gostiju, naročito iz inostranstva, koji vole da obilaze te čuvene spomenike koje je imala Jugoslavija - počinje Trifunović.

I zaista, kada smo dolazili da obiđemo spomen-kompleks, naišli smo na sveopšte oduševljenje kineskih turista spomenikom, ali i samim putem kojim su se popeli.

Na tom su mestu 13. oktobra 1941. godine Trstenički partizanski odred i Dragosinjačka četa Kraljevačkog odreda vodili su višečasovnu borbu protiv delova 171. nemačke divizije, petostruko nadmoćnije. Ova bitka je ostala poznata kao jedna od prvih frontalnih borbi partizana i okupatorskih snaga a verovatno je i poslednja udružena borba pristalica komunizma i monarhije protiv fašista.

Epilog čitave operacije bilo je streljanje oko 2.300 talaca u Kraljevu od 15. do 20. oktobra 1941.

- Bilo je bitno da se tim ljudima koji su dali život za odbranu otadžbinu podigne neki spomenik koji će da traje i posle Drugog svetskog rata. Ali ono što je vrlo bitno jeste da se te žrtve ne zaboravljaju. Oni su sahranjeni na mestu ispod ovog spomenika, tako da i ovde, i u njihovoj zajedničkoj grobnici ispod kompleksa se odaje pošta i mi poštujemo tu njihovu žrtvu.

Ivan napominje da iz TO Vrnjačka Banja imaju veliku želju i volju da rade na tome da ovaj kompleks, mesto čuvene Popinske bitke, dobije svoju zasluženu turističku valorizaciju.

Spomenik posle pada 1990-ih nije doživeo svoju turističku valorizaciju. Trifunović govori da će se truditi da ovo obeležje, koje je radio gospodin Bogdan Bogdanović, a koje nema apsolutno nikakve primese komunističkih obeleža - nigde nema petokrake, da pre svega bude i dalje mesto koje predstavlja umetničko dobro, od umetničke vrednosti. Zapravo, da bude mesto kome se ljudi dive, jer je arhitekta napravio nešto zaista vanvremensko, na ponos cele Vrnjačke Banje.

Najupečatljiviji natpis je onaj na kome piše - "Ako treba, ponovi me".

- Istočne daleko zemlje vole da vide taj naš legat i ono što imamo od kulture, arhitekture i naravno tih nekih vrlo bitnih događaja na teritoriju opštine Vrnjačka Banja, a i okoline.

Trifunović zaključuje svoju priču sa nama uz napomenu da bi bilo korisno da turisti u svoju posetu Vrnjačkoj Banji uvrste i posetu svedočanstvu jednog važnog istorijskog događaja, a zatim i autorskog dela čuvenog arhitekte profesora Bogdanovića.

Medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Vrnjačka Banja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove opštine Vrnjačka Banja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovde svako kreira svoj odmor po želji: Vrnjačka Banja je mesto odmora, zabave i kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja