• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedinstvene freske i zanimljivo predanje vezuju se za ovu svetinju nadomak Pirota

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako se ne zna sa sigurnošću ko je svetinju, posvećenu prazniku Uspenja Presvete Bogorodice izgradio i kada tačno, postoji narodno predanje o njenom nastanku, koje je u najmanju ruku zanimljivo

  • 0
Manastir Sukovo, Srbija Foto: Shutterstock

U ataru istoimenog sela, udaljenog nešto manje od 20 kilometara od Pirota, na mestu na kome protiče reka Jerma, nalazi se manastir Sukovo.

Svetinju koja je okarakterisana kao spomenik kulture od velikog značaja nadvisuje brdo koje nosi naziv Carev kamen.

Iako se ne zna sa sigurnošću ko je svetinju, posvećenu prazniku Uspenja Presvete Bogorodice izgradio i kada tačno, postoji narodno predanje o njenom nastanku, koje je u najmanju ruku zanimljivo. Prema tom predanju, današnji manastir Sukovo podignut je na temeljima ranije bogomolje, koja je na tom mestu postojala.

Narodno predanje o Sukovu

Mladić po imenu Velja, koji je bio poreklom iz Velikog Sela, nadomak Krupca, budući siroče, često je posećivao crkvu u tom mestu, u kojoj je služio sveštenik po imenu Jovan Madić.

Manastir Sukovo, Srbija Foto: Shutterstock

Ono po čemu se taj mladić izdvajao bile su njegove tvrdnje da sanja neke čudne snove i da čuje glasove, ali kako navodi „Vikipedija“, niko, pa ni sam sveštenik nije neku naročitu pažnju pridavao tome što je Velja govorio.

Iako je mladić tvrdio da mu se u snu javila Presveta Bogorodica lično i naložila mu da na „Crkvištu“, kako se nazivala jedna lokacija na tom području, treba da učini nešto, isprva mu niko nije verovao. Tačnije, trebalo je da na tom mestu kopa, ne bi li otkopao nekadašnju svetinju.

Ipak, jedne noći, kada je sveštenik rekao Videnu Jovanoviću, svom učeniku da u mladićevu sobu odnese malo vatre, zbilo se nešto što ih je nagnalo da mu poveruju. Kako navodi predanje, tada je najpre Jovan, a zatim i sam sveštenik čuo neke vrlo prijatne glasove koji su pevali umilnu pesmu. Zvuk je dolazio iz Veljine sobe. Ali kada je sveštenik ušao u sobu, ostao je zatečen, jer je mladić spavao snom pravednika i u njegovoj sobi nije bilo traga onome ko je te glasove ispuštao.

Tek tada se sveštenik prisetio Veljine priče. I u nju poverovao.

Manastir Sukovo, Srbija Foto: Shutterstock

Tako je mladić, uz pomoć nekoliko meštana u ataru današnjeg sela Sukovo uspeo da otkopa jedno kandilo i jednu ikonu.

Ali tu zaplet tek počinje...

Pomenuta lokacija nalazila se na imanju koje je pripadalo Sali begu. Zbilo se tako da begov sin po imenu Emin bude prva osoba koja je otkrila šta Velja tu radi, što ga je posebno rasrdilo. Ne razmišljajući o posledicama, mlađani Emin poče oštro da psuje one koji su kopali i da ih vređa.

Gotovo u istom trenutku, osetio je strašne grčeve u udovima. Iako je molio da mu neko pomogne, nažalost niko od ljudi, pa ni njegovi majka i otac, nisu uspeli da mu pomognu.

Neko od lokalnih stanovnika se setio sveštenika Jovana, te beg posla po njega. Gotovo odmah nakon što je sveštenik očitao molitvu nad Eminom, nestaše i bolovi.

Manastir Sukovo, Srbija Foto: Shutterstock

U znak zahvalnosti za čudo kome je prisustvovao, skrhani otac usta, zahvali se svima i poljubi im ruku, a psoebno Velji.

Na osnovu ovog narodnog predanja smatra se da je današnji manastir Sukovo podigao upravo turski beg, ne bi li se tako zahvalio Bogorodici što je spasila njegovog sina. Smatra se da se to zbilo u drugoj polovini 19. veka. Tačnije u periodu između 1857. i 1859. godine. Deceniju kasnije je svetinja i živopisana.

Jedinstvene freske

Izuzev freske na kojoj je prikazana Presveta Bogorodica sa krilima, koja je posebno zanimljiva, u manastiru Sukovu postoji još jedna freska, koja je jedinstvena u našoj zemlji i retko gde se još može videti.

Na njoj je prikazan Sveti Hristifor, i to sa glavom koja nije ljudska, već životinjska, te podseća na glavu konja ili psa. Oko njegove glave nalazi se oreol.

Zapravo je u pitanju svetac-mučenik, koji vodi poreklo iz plemena psoglavih ljudoždera. Iako je u pitanju prikaz koji se retko gde sreće u Istočnoj crkvi, zna se da je ovaj pripadnik plemena kinokefalon, kako glasi grčki termin, bio poznat pod imenom Reprovos.

Postoji još jedna zanimljiva činjenica koja se vezuje za manastir Sukovo. Godinu dana po završetku Drugog svetskog rata, otac Justin Popović je od strane pripadnika komunističke vlasti lišen slobode upravo u ovoj svetinji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Imaju preko trideset krava i prave sir đubek jedinstven u svetu: Monasi manastira Sukovo kod Pirota

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja