• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Od mora do planina: Slovenija nudi prirodne lepote i miran odmor

E. O.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za ljubitelje prirode, posebna preporuka je poseta manjih krajeva slovenačke Istre

  • 1
Bled Foto: Slovenia.info / Michael Matti

Slovenija je zemlja koja očarava svojim prirodnim lepotama, istorijskim znamenitostima i mirnom atmosferom. Iako ima samo 46 kilometara morske obale, svaki deo te obale pruža poseban doživljaj. Grad Piran je takav, sa svojom arhitekturom koja podseća na italijanske gradove. Ulice su uske, šetalište prelepo, a pogled sa gradskih zidina očaravajući. Centralni trg sa spomenikom nosi naziv Tartinijev trg, po slavnom kompozitoru i violinisti Đuzepeu Tartiniju, gde mu je i kuća u kojoj se je rodio davne 1692. godine.

Piran Foto: Slovenia.info / Mediaspeed / Jan Godec

Portorož je grad hotela, ali uz samu obalu na šetalištu između Portoroža i Pirana pažnju pleni Grand hotel Bernardin, koji nudi ugodan smeštaj sa svim sobama s pogledom na more. Pored još uvek najvećeg hotelskog kongresnog centra u Sloveniji i na ovom delu Jadrana sa 19 dvorana i kapaciteta za 2600 posetilaca deluje impresivno, posebno zanimljiv je i bazenski kompleks Termaris, najveći kompleks sa grejanom morskom vodom, u kojem možete uživati tokom cele godine.

Piran Foto: Slovenia.info / Jacob Riglin, Beautiful Destinations

Za ljubitelje prirode, posebna preporuka je poseta manjih krajeva slovenačke Istre, koja ne leže skroz uz more i gde se 26 domačinstava udružilo u skupinu Zakladi Istre. Među njima ima lokalnih proizvodjača hrane i maslinovog ulja kao i smeštajnih kapaciteta. Jedan od njih je i Marima farma, u slovenačkom delu Istre koja proizvodi razno voće - japanske jabuke, smokve, kruške, šljive i kajsije, ali i masline i vinovu lozu. Voće se suši na tradicionalan način u drvenim sušarama, i time se čuvaju prirodni ukusi i kvalitet.

Na obali slovenačkog Mediterana možete posetiti i Gramona ekološku farmu, gde ćete degustirati autentično istarsko maslinovo ulje. I uživati u panoramskim pogledima na Salina Nature Park i more. Gaje masline sorte istarska belica, a i italijanski leccino. Organizuju piknike za dve do šest osoba i degustacije maslinovog ulja.

Gramoda Foto: Branko Furlanič

Dvorac Otočec je jedan od skrivenih dragulja Slovenije i najlepših hotela u Sloveniji. Nalazi se blizu slovenačko hrvatske granice na istočnom delu Slovenije. Pripada lancu zamaka hotela zvanom Relais & Chateaux, nalazi se na malom ostrvu okruženom rekom Krkom. Ovaj stari zamak pretvoren je u hotel sa 16 soba, a nudi nesvakidašnje iskustvo boravka u neponovljivom istorijskom ambijentu. Tu odsedaju poznate svetske ličnosti, medju njima su tu boravili i agenti 007 – Roger Moore i Pierce Brosnan.

Restoran u dvorcu Otočec, koji preporučuje Michelin vodič, nudi sezonska jela i vrhunsku gastronomiju. Ambijent dvorca i pogled na okolinu čine ovo mesto savršenim za odmor i opuštanje.

Pored dvorca još bi istakli i odlični golf klub za ljubitelje golfa sa svojih 18 rupa, gde možete uživati u prirodi fantastičnom zelenom okruženju i igrati golf.

Bled je jedno od najposećenijih mesta u Sloveniji, sa svojim predivnim zamkom koji pruža pogled na jezero. Pored šetnji i vožnji biciklom, turisti se i kupaju u jezeru ili se voze čamcem do bledskog ostrva, što je posebna atrakcija. Uz Bledsko jezero, možete uživati i u originalnoj krempiti sa Bleda. Vodeći slovenački lanac hotela Sava oko Bledskog jezera nudi široki izbor hotela svih kategorija, mi bi ovoga puta istakli nedavno obnovljeni hotel Rikli Balance hotel, sa svojim fantastičnim pogledom na jezero i dvorac, koji nudi i odlični termalni centar sa bazenima i spa centrom, i dvoranom za kongresni turizam.

Bled Foto: Slovenia.info / Franci Ferjan

Slovenija je poznata i po svojim termama. Termalni kompleksi su veoma čisti i mirni i nude mogućnost za pravi odmor. Hotel Livada Prestige u Moravskim Toplicama koja se nalazi u delu Slovenije koji se zove Prekomurje nudi odličan smeštaj i pristup termalnom parku Terme 3000. Samo Prekomurje se odlikuje odličnom kulinarikom podseća na našu Vojvodinu, dosta mesa, šunke, rečne ribe, testa i ostalih lokalnih specijaliteta u kojima možete uživati.

Hotel Livada Prestige Foto: Slovenia.info / Matic Klanšek Velej, Sportida d.o.o.

U Dobrovniku možete posetiti tropsku baštu Ocean Orchids, gde ćete videti raznovrsne tropske biljke i najveću plantažu orhideja u Sloveniji i drugu u Europi. Na oko 40.000 m2 staklenika, približno 2 mil orhideja godišnje, gde orhideja ostaje približno godinu dana, to je ciklus rasti od male biljke do finalnog proizvoda. U gotovo idealnim uslovima za rast posle godinu dana distribuiraju se u zemljama istočne Europe, tako da ih možete naći i u Srbiji i uživati u njihovim bojama.

Hotel Balnea spada u grupu Terme Krka, a nalazi se u Dolenjskim Toplicama: nudi vrhunski wellness centar Vitarium Spa & Beauty, gde možete uživati u saunama, masažama i termalnim bazenima. Pominju ga kao odlično mesto za beg od svakodnevnog stresa. Nalazi se oko 20 minuta vožnje od zamka Otočec.

Balena Foto: Slovenia.info / Dean Dubokovič

U Sloveniji puno ulažu u vinogradarstvo, a kvalitet vina im je na visokom nivou. Mnogo je i vinskih kuća koje ovde možete posetiti. Vinska tradicija porodice Puklavec datira još od 1934. godine. Njihova vina, proizvedena u oblasti Ljutomer-Ormož, poznata su po visokom kvalitetu. Mogli bi ih opisati kao sveža, voćna, sortna i kao što ističu svima dostupna. Najviše proizvedu belih sorti vina od kojih su im najimpozantnija Šipon, Rumeni Muškat i Traminac. Kapacitet proizvodnje je par miliona litara, a godišnje proizvedu do 2 mil litara vina. Posebno su ponosni na njihovu liniju penušavih vina za koja preporučujemo da ih probate.

U srcu vinograda Jeruzalem nalazi se zidanica kako je zovu Slovenci. To je vinski podrum ozidan na stari način iz cigle. Zidanica Malek, stara 350 godina. Ova vinogradarska kuća je u ambijentu prirode koji podseća na Toskanu. I ovde možete degustirati vina porodice Puklavec i tradicionalna jela iz regiona.

Jeruzalem Foto: Slovenia.info / Video Coppo di Marco Coppo

U blizini zidanice Malek, na imanju Kupljen Wine Estate, koje postoji od 1836. godine, već dugi niz godina postoji restoran Taverna, tamo će vas očarati intimna atmosfera, savršeni pejsaži sa pogledom na lokalne brežuljke, vinograde i brdašča, uživaćete u autentičoj hrani i probaćete njihovu Prlešku slatku gibanicu. Kod njih možete i prespavati, imaju sobe za iznajmljivanje.

Zahvaljujući dobrim putevima, gosti Slovenije lako mogu za kratko vreme da obiđu više delova ove republike. Tako ste u mogućnosti da upoznate različite regije i uživate u svim čarima koje ova prelepa zemlja ima. Zato je preporuka da otkrijete sve što Slovenija nudi - od predivne prirode do vrhunske gastronomije i – gostoprimstva!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mesečni horoskop za septembar po astrologu Aleksandre Bjeljac

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Перагеније

    15. jul 2024. | 17:43

    ЗАто долазе на сплавове...

    Podelite komentar