• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podno Južnog Kučaja izvire reka, poznata po izuzetnoj lepoti vrela

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrelo Grze deli od Beograda nešto manje od 180 kilometara

  • 0
Južni kučaj i vrelo grze i rtanj Foto: Mateja Beljan

Kada se iz pravca Paraćina krene prema Zaječaru, nakon nešto manje od 20 kilometara nailazi se na izletište koje je sve popularnije među turistima. Vrelo Grze deli od Beograda nešto manje od 180 kilometara.

Izvorište reke nalazi se podno Južnog Kučaja, a njena dužina je 23 kilometra. Osim po vrelu nestvarne lepote, ova reka poznata je i po tome što tvori dva omanja jezera, koja su ispunjena vodom fascinantnih nijansi plave i zelene boje, navodi „Kompaskazesrbija“.

Lako do vrela

Ljubitelji prirodnih lepota, ali i pešačenja ovde će zaista uživati, budući da put do vrela reke Grze vodi duž toka same reke. Naravno, ako se odlučite za tu opciju, budući da je pristup izletištu moguć i automobilom.

Južni kučaj i vrelo grze i rtanj Foto: Mateja Beljan

Iako se ne može osporiti da je i sama reka, a posebno njeno vrelo, u najmanju ruku fascinantno, ono što mnoge psoetioce često oduševljava upravo su jezera, simbolično nazvana Gornje i Donje.

Samo izletešti spada u red lepo uređenih i iako je možda najbolje posetiti ga s proleća, kada se može videti vrelo u svoj njegovoj lepoti, ništa manje nije interesantno ni u drugim periodima godine.

Okolina izletišta

Tek oko pola sata šetnje lepo uređenim pešačkim stazama kroz šumu, koje važe za srednje teške, potrebno je da bi se stiglo do jednog od dva vidikovca.

I jedna i druga staza su adekvatno obeležene.

Kao jedno od mesta na tom putu, koje se izdvaja, ističe se izvor hladne, planinske vode, koji je simbolično nazvan Izvor ispod bukve.

Južni kučaj i vrelo grze i rtanj Foto: Mateja Beljan

Srpski srednjovekovni manastir koji je posvećen prazniku Pokrova Presvete Bogorodice, poznat kao manastir Lešje, jedna je od možda najinteresantnijih kulturno-istorijskih znamenitsoti u okolini ovog izletišta. Ono što ovu svetinju izdvaja jeste i stil gradnje, koji je u najmanju ruku specifičan, budući da uključuje elemente tri različita arhitektonska stila i to kako srpskog i grčkog, tako i ruskog.

Planina Rtanj još je jedna od zanimljivih lokacija, koje se nalaze u blizini izletišta, kao i Sokobanja, koja je jedno od najstarijih lečilišta na području naše zemlje. U okolini vrela Grze nalazi se i manastir posvećen Svetom Sisoju, kao i izletište Sisevac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja