• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na drugom mestu po veličini u Slovačkoj, Košice su i centar istočnog dela zemlje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodatnu dozu zanimljivosti ovom gradu donosi i njegova pozicioniranost

  • 0
Košice, Slovačka Foto: Pixabay/petkation

Sada već daleke 1369. godine, u istoriji grada koji je danas sedište istoimenog kraja u Slovačkoj desio se vrlo značajan događaj.  Upravo tada je grad Košice zvanično stekao i grb. Kada se uzme u obzir godina kada se to zbilo, ovaj grad važi za prvi na evropskom tlu koji je grb dobio.

I to je tek jedna od zanimljivosti koje se vezuju za drugi grad po veličini u celoj zemlji i prvi po veličini starog gradskog jezgra.

Zanimljiv položaj grada

Smeštene u istočnom delu Slovačke, Košice se smatraju centrom tog dela zemlje u svakom smislu te reči. Dodatnu dozu zanimljivosti ovom gradu donosi i njegova pozicioniranost.

Košice, Slovačka Foto: Pixabay/IovanPaul24

Zapravo je reč o tome da se glavni grad Slovačke, Bratislava, prema „Vikipediji“ nalazi na udaljenosti od 440 kilometara od ovog grada. I to ne bi bilo možda ništa posebno zanimljivo da se na svega oko 20 kilometara udaljenosti od grada ne nalazi granica sa susednom Mađarskom.

Uz to ne treba zaboraviti ni reku Honrad, koja protiče kroz grad i zahvalujući kojoj su Košice praktično podeljene na dva dela.

Staro jezgro grada

Budući da je u pitanju evropski grad koji ima dobro očuvano staro jezgro, te da je to ujedno i najveći očuvani stari deo grada u celoj zemlji, to se, nekako očekivano i mnoge gradske znamenitosti baš u tom delu Košica nalaze, napominje „Slovakia.travel“.

Centralni gradski trg naročito je zanimljiv, budući da ima vretenast oblik. Često se ističe i kao jedan od najlepših u celoj zemlji. Oko njega se nalaze brojne turističke atrakcije.

Košice, Slovačka Foto: Pixabay/IovanPaul24

Katedrala posvećena Svetoj Jelisaveti, koja je izgrađena u gotičkom stilu, svakako predstavlja jednu od najznačajnijih atrakcija ovog slovačkog grada. Uz to je i najveća svetinja u celoj zemlji. Izuzev crkve, tu su i kule i kapela koja je posvećena Svetom Mihailu, koja je izgrađena pred sam kraj 14. veka.

Statua Maratonca važi za jednu od najpoznatijih u gradu. U pitanju je statua koja turiste i meštane Košica upoznaje sa vrlo važnim događajem. Naime, počev od 1924. godine u Košicama se organizuje Međunaroni maraton mira, koji važi za jednu od najstarijih manifestacija tog tipa u celom svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zamislite da vam ovako započne jutro: Dočarao hedonizam na terasi usred zelene prašume

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja