• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najavljen je drastičan potez: Nema više stanova za kratkoročni najam u Barseloni

Vreme čitanja: oko 2 min.

U naredne četiri godine, odnosno do 2028. godine će u ovom španskom gradu biće zabranjeno iznajmljivanje stanova turistima

  • 0
Barselona panorama centar grada Foto: Telegraf/Bojana Lazarević

Usled primetnog porasta troškova stanovanja, sa čime se suočavaju stanovnici Barselone, nadležni su nedavno objavili vest, koja najavljuje prilično drastičan potez. U naredne četiri godine, odnosno do 2028. godine u ovom španskom gradu, koji se smatra vrlo popularnom destinacijom, biće zabranjeno iznajmljivanje stanova turistima.

- Suočavamo se sa onim što verujemo da je najveći problem Barselone - rekao je tom prilikom gradonačelnik Kolboni i dodao da će do novembra 2028. godine biti ukinute dozvole stanovima, za koje je kratkoročni zakup dozvoljen, napominjući da ih ima 10.101, prenosi CNN.

Upravo zbog značajnog porasta stanova, koji su korišćeni za kratkoročni najam turistima, došlo je u toku protekle decenije do porasta visine kirije od čak 68 procenata, a cene nekretnina porasle su za 38 odsto, istakao je gradonačelnik i dodao:

- Pristup stanovanju postao je osnov za nejednakost među stanovnicima, naročito kada su mladi u pitanju.

Barselona, Španija, Park Gueljo,panorama grada Foto: Shutterstock/Luciano Mortula - LGM

Iako je Izabel Rodrigez, ministarska za stanovanje, podržala ovaj predlog, napomenuvši da se čini sve ne bi li stanovanje bilo pristupačno svima, Udruženje turističkih apartmana u Barseloni, APARTUR, ima drugačije viđenje situacije:

- Kolboni pravi grešku koja će dovesti do (većeg) siromaštva i nezaposlenosti.

Istakli su takođe da takva vrsta zabrane potencijalno može da dovede do značajnog porasta turističkih apartmana koji će biti ilegalni.

Barselona panorama centar grada Foto: Telegraf/Bojana Lazarević

I mada je nekada vladajuća stranka, u periodu između 2015. i 2023. godine zabranila da u najpopularnijim delovima Barselone budu otvarani novi hoteli, trenutno aktuelni gradonačelnik je pomenuo da bi to ograničenje ipak moglo da bude ublaženo.

Ipak, Udruženje hotela Barselone nije imalo komentar na ovu vest, mada provejava informacija da od ove rigorozne mere korist eventualno mogu da imaju hoteli.

- Tih deset hiljada stanova će koristiti stanovnici Barselone ili će biti na tržištu sa ciljem iznajmljivanja, odnosno prodaje - zaključio je Kolboni.

Nekada najposećeniji gradovi Evrope sada imaju znatno manje turista Foto: Pixabay.com / Španija

Lokalna vlast ističe da će, pošto pomenuta zabrana bude stupila na snagu, posebno biti usmereni na inspekcijske poslove, ne bi li eventualno nelegalni apartmani bili otkriveni.

Kako je navedeno u saopštenju, novi turistički apartmani nisu dozvoljeni u Barseloni poslednjih godina. Počev od 2016. godine lokalna vlast je naredila i da 9.700 nelegalnih turističkih stanova bude zatvoreno, dok je skoro 3.500 stanova vraćeno primarnoj nameni, odnosno stanovanju lokalalnog stanovništva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Gaudi za sirotinju": Ruski arhitekta-amater napravio za sebe delić Barselone

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja