• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda najviše predela netaknute prirode u našoj zemlji krije ova planina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suvobor pripada Valjevskim planinama i smešten je između Maljena i Rajca

  • 1
Bisa i Dejan Nikolić  sačuvali dedino ognjište kuća na visovima Suvobora Foto: RINA

Ljubitelji prirode u njenom izvornom obliku, bez značajnijeg uticaja čoveka, imaju mogućnost da uživaju na planini koja je oko 120 kilometara udaljena od Beograda, kada se krene u pravcu juga. Suvobor pripada Valjevskim planinama i smešten je između Maljena i Rajca.

Osim po obilju vodotokova i izvora, Suvobor je poznat i po predelima netaknute prirode, koji su još uvek dobro očuvani, što ovu planinu čini izuzetno atraktivnom posebno među ljubiteljima prirodnih lepota.

Na 864 metara se nalazi najviši vrh Suvobora, navodi „Vikipedija“.

Milorad Krunić, suvoborski Džejms Bond Foto: Rina.rs

Poznato lovište

Nisu samo vodotokovi i predeli gotovo netaknutih prirodnih lepota karakteristični za ovu planinu. Izuzev hrastovih šuma, koje se mahom mogu primetiti u uvalama, na Suvoboru preovlađuju četinari, a na planini obitavaju i brojne životinjske vrste.

Oivičena tokom reke Grab, bukova šuma je uočljiva na lokalitetu Ravna Gora. A na jednom od izvorišta pomenute reke postoji i pećina, koja je poznata pod nazivom Mokra pećina.

Pečurke, Suvobor Foto: RINA

Na nešto manje od 40 kilometara udaljenosti od Gornjeg Milanovca nalazi se i lovište „Suvobor“, u kome se osim zečeva, mogu loviti i srne i jarebice. Pomenuto lovište zauzima površinu od 7.740 hektara.

Značaj Suvobora u istoriji

Iako je mnogima poznatija pod drugačijim nazivom, nema sumnje da je Kolubarska bitka, koja se pominje i kao Suvoborska, ostavila značajan trag u istoriji našeg naroda. Zapravo se istorijski smatra jednom od najznačajnijih kada su u pitanju sukobi srpske i tadašnje austrougarske vojske tokom Velikog rata.

Danas se na padinama ove planine, u rodnom selu vojvode Živojina Mišića, koji je i predvodio vojsku tokom Suvoborske bitke, nalazi i memorijalni kompleks. Izuzev istorijskog dela, izložbena postavka u selu Struganik uključuje i etnološki deo.

Posetiocima se pruža mogućnost da izbliza vide kako je izgledao život srpskog vojvode, a primarno sa aspekta njgove uloge u istoriji naše zemlje.

Ravna Gora Dražin spomenik Foto: RINA

U okolini Suvobora nalazi se selo koje se često pominje kao selo najkraćeg naziva u našoj zemlji, budući da sadrži samo dva slova. Selo Ba, koje je smešteno na padinama ove planine, značajno je po još nečem. General Dragoljub Draža Mihailović je 1943. godine organizovao savetovanje upravo u crkvi u ovom selu, koja je izgrađena tokom 14. veka.

Uz crkvu posvećenu Svetom velikomučeniku Georgiju, na lokalitetu Ravna Gora na Suvoboru nalazi se i spomenik srpskom generalu Mihailoviću, a u podnožju planine se nalazi i Banja Vrujci.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Petnička pećina je prirodna granica Panonske nizije i Dinarida: U sebi krije mnoge misterije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Slavko

    20. jul 2024. | 12:58

    Samo vi tipujte nesvesno pa gamad neka navali pa neka bude zlatiborizacija da ništa ne ostane čitavo i prirodno.

    Podelite komentar