• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preko puta "Beogradskog mora" nalazi se raj za ljubitelje prirode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako Adu posećuju mnogi stanovnici Beograda i to posebno u toku letnjih meseci, Ada Međica „rezervisana“ je samo za one koji znaju da cene prirodu i u njoj uživaju

  • 0
Ada Međica Foto: Una Škandro

Bez obzira na to da li živite u Beogradu ili ne, ako ste jednom posetili glavni grad naše zemlje, prilično je izvesno da ste imali prilike da čujete i za Adu Ciganliju, čuveno „Beogradsko more“, kako je u šali mnogi nazivaju.

Iako Adu posećuju mnogi stanovnici Beograda i to posebno u toku letnjih meseci, Ada Međica „rezervisana“ je samo za one koji znaju da cene prirodu i u njoj uživaju.

U pitanju je savsko ostrvo, koje je smešteno baš preko puta Ade Ciganlije i to njenog centralnog dela, navodi „Vikipedija“.

Sojenice i splavovi na Adi Međici

Teritorijalno Ada Međica pripada novobeorgadskoj opštini i ostrvom počev od 60-ih godina prošloga veka upravlja udruženje, simbolično nazvano „Ljubitelji Save i Dunava“.

Zapravo je osnivanju ovog udruženja prethodilo i podizanje prve sojenice na Adi Međici, po kojima je danas ostrvo i prepoznatljivo.

Ukupna površina ostrva iznosi 11,58 hektara. Maksimalna dužina Ade Međice je 1.150 metara, dok je maksimalna širina 174 metra.

Oko ostrva postoji čak 202 splava, kao i 86 sojenica. Propisano je i da objekti ne smeju imati površinu veću od 25 kvadratnih metara.

Ada Međica Foto: Mateja Beljan

Uživanje u prirodi

Ne tako daleko od gradske vreve, ovo ostrvo predstavlja pravi pravcati raj za ljubitelje prirode. Tim pre što je veći deo Ade Međice pod šumom.

Na samom ostrvu nema nikakvih sadržaja koji se mogu smatrati turistički atraktivnim, što je još jedna prednost koju nudi. Ali zato postoje dve plaže, koje su okarakterisane kao divlje, kao i teniski teren. Budući da na Adi Međici postoji i betonska staza, to posetioci imaju mogućnost i da stazom obiđu čitavo ostrvo i uživaju u prirodi, ali i miru i tišini.

Bogat živi svet je još jedna od osobenosti ovog beogradskog ostrva. Uz gugutke, detliće i fazane, na Adi Međici obitavaju i mnoge zaštićene vrste životinja, poput barske kornjače, belouške, male i velike bele čaplje, crne rode i drugih. Takođe, na ostrvu rastu i vodeni orašak i barska perunika, biljne vrste koje se smatraju retkima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Beogradsko rajsko naselje do kog se stiže samo čamcem: Svi su dobrodošli, ali znaju se pravila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja