• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaboravite na sunce i more: "Coolcation" je novi trend u putovanjima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rekodne temperature u toku letnjih meseci i to ne samo ove godine, već godinama unazad, iznedrile su potpuno novi trend putovanja

  • 0
Norveški fjordovi, Norveška, fjord, Foto Pixabay/zachtleven

Želja svakog čoveka da uživa u odmoru tokom leta ne mora se odnositi isključivo na leškarenje na plaži i uživanje u nekom od toplijih mora. Rekodne temperature u toku letnjih meseci i to ne samo ove godine, već godinama unazad, iznedrile su potpuno novi trend putovanja.

Sve je to, nekako prirodno dovelo i do želje da se ljudi tokom leta rashlade. A gde to bolje mogu učiniti nego u zemljama sa umerenijom klimom.

Šta je zapravo "coolcation"?

Alternativa toplijim destinacijama su sve više zemlje u kojima je zaista moguće i potražiti spas od letnje vreline, a istovremeno i uživati u upoznavanju destinacije.

Norveški fjordovi, Norveška, fjord, Foto Pixabay/spedney

Termin "coolcation" nastao je kombinacijom dve engleske reči i to "cool" i "holiday", a kako navodi “Ctek”, tim terminom se zapravo označava odmor u oblastima koje imaju umereniju klimu u tom periodu, kao što su recimo skandinavske i baltičke zemlje.

I ne samo da će se turisti koji posete te destinacije tokom leta zaista osvežiti, nego će i, prilično je izvesno, imati mogućnost da izbegnu gužve, što je svojstveno, recimo mediteranskim destinacijama u letnjem periodu.

Imaće priliku i da otkriju one manje poznate destinacije, što će sigurno dodati dozu atraktivnosti takvom odmoru.

danska, kopenhagen Kopenhagen / Foto: Shutterstock

Kao četiri najbolje destinacije za sve one koji žele da otkriju čari novog trenda u putovanjima, izdvajaju se:

1. Danska

Kilometre plaža, što plićeg i mirnijeg Baltičkog mora, što nešto nemirnijeg Severnog, nudi ova skandinavska zemlja.

Prosečna letnja temperatura na mnogim lokacijama kreće se između 16 i 19 stepeni. Uz plaže, Danska nudi i fantastične pejzaže, a osveženje je zahvaljujući prijatnom povetarcu, koji u to doba duva, gotovo zagarantovano.

Finska vrućina temperatura vreme Foto: Tanjug/AP

2. Finska

Plaže, jezera i planine, na prijatnih oko 20 stepeni, koliko je prosek u tom periodu, sasvim su dovoljni razlozi za posetu ovoj zemlji i tokom leta.

Dugi dani u letnjem periodu, uz fascinantne bele noći, čine Finsku još interesantnijom. A čak i ako vam vremenske prilike ne idu na ruku, uvek spas možete potražiti u nekoj od sauna, po kojima je ova skandinavska zemlja planetarno poznata.

Norveški fjordovi, Norveška, fjord, Foto Pixabay/fuyounger0

3. Norveška

Kada se pomene Norveška, nekako misli uvek idu prema fjordovima, po kojima je ova zemlja i prepoznatljiva.

Osim uživanja u lepoti nekog od norveških fjordova, te vožnje kajakom, posetioci imaju i mnoštvo mogućnosti za planinarenje ili za jednostavno uživanje u fantastičnoj prirodi ove zemlje.

Talin, Estonija Foto: Pixabay/puhkuseestis

4. Estonija

Zemlja sa više od 1.500 ostrva svrstava se u najsevernije među baltičkim zemljama. Iako se između 18 i 20 stepeni kreću prosečne temperature u toku leta, ponekad se može dogoditi da budu za čak oko deset stepeni više u proseku.

Sem Talina, glavnog grada zemlje, vredi posetiti i Tartu, budući da je u pitanju grad koji je poneo laskavu titulu Evrospke rpestonice kulture za ovu godinu. Ljubitelji kulturno-umetničkih manifestacija će tako imati priliku da uživaju i u zanimljivom programu koji ovaj studentski grad nudi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Isus među automobilima: Ovo su jedina kola koja plove po reci

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja