• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekoliko izvora tople vode krije klisura reke koja protiče kroz Užice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedaleko od Užica nalaze se još dva jezera na toku Đetinje i to jezero Mala brana i Velika brana

  • 0
Užice, centar panorama grada, reka Đetinja Foto: Shutterstock

Dva potoka, Tomića i Užički potok i tokovi Konjske reke i Bratešine, nedaleko od sela Kremna, poznatog po čuvenim srpskim prorocima, tvore reku Đetinju.

Sa padina planine Tare, Đetinja teče dalje ka Užicu, kroz koje protiče i čiji je jedan od simbola. Nakon 75 kilometara toka, u blizini Požege od njenog i toka reke Moravice, nastaje još jedna značajna reka u našoj zemlji, Zapadna Morava.

Zbog prirodnih karakteristika, klisura Đetinje nalikuje kanjonu i u njoj se, kako navodi „Vikipedija“, uz nekoliko izvora tople vode nalaze i dve, vrlo zanimljive pećine i tri jezera.

Tri jezera Đetinje

Veštačkog porekla, tri jezera Đetinje imaju različitu svrhu. Najveće među njima je Vrutci. Nakon izgradnje brane 1984. godine formirano je ovo jezero i to kako bi bile stvorene rezerve vode za piće, potrebne stanovnicima grada Užica i njegove okoline.

užice, đetinja, klisura Foto: RINA

Nedaleko od Užica nalaze se još dva jezera na toku Đetinje i to jezero Mala brana i Velika brana.

Posebno je zanimljivo pomenuti da je upravo na ovoj reci, tek nešto manje od tri meseca nakon one na reci Gradac kod Valjeva, koja se smatra prvom u zemlji, izgrađena i hidroelektrana, koja je u kontinuitetu radila 74 godine.

Hidroelektrana prema Teslinom sistemu

Na samom početku prošlog veka, na dan 02. avgusta 1900. godine, reka Đetinja ušla je u istoriju Srbije, jer je na njoj nikla i druga po redu u zemlji mala hidroelektrana, nazvana „Pod gradom“.

Smeštena ispod nekadašnje tvrđave u Užicu, ova hidroelektrana je izgrađena uz pomoć višefaznog sistema naizmenične struje prema Teslinom modelu, navodi „Vikipedija“.

Železnički most Užice reka Đetinja,  najstarija hidrocentrala u Evropi Foto: RINA

Simbolično, nakon tačno stotinu godina, ovaj istorijski značajan objekat je obnovljen i danas je pretvoren u muzej.

Nedaleko od nje nalazi se i „Turica“, još jedna hidroelektrana na Đetinji, koja je 01. januara 1929. godine počela sa radom. Tačno pola veka kasnije je doneta odluka da ova hidroelektrana stekne status spomenika kulture od velikog značaja, a kao nepokretno kulturno dobro.

klisura reke Đetinje Foto: RINA

Klisura Đetinje

Osim po jezerima i bogatom živom svetu, klisura Đetinje je poznata i po nekoliko izvrora tople vode i dve pećine, Megara i Potpećkoj.

Uz vidre i srne, ali i lisice i druge životinje, posebno su interesantne brojne vrste leptira, koje na području klisure ove reke obitavaju.

Tokom srednjeg veka, na obali Đetinje postojao je i manastir, koji je bio posvećen svetom Đorđu. Manastir Rujan, koji su tokom 16. veka porušile turske snage, istorijski je značajan zbog "Rujanskog četvorojevanđelja", koje je u njemu štampano, budući da je prva štamparija u zemlji funkcionisala upravo u toj svetinji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srpsko selo u kome se vidi budućnost i prošlost samo ne nosite kompas

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja