• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

I lepa i korisna, Drina važi za najmoćniju balkansku reku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mada je reka sama po sebi interesantna, na njenom toku i u neposrednoj blizini postoje lokacije, koje se u turističkom smislu smatraju vrlo atraktivnim

  • 0
Drina, Bajina Basta, Kucica na Drini, kucica na drini Kućica na Drini, Bajina Bašta / Foto: Shutterstock

Nedaleko od Šćepan Polja, u Crnoj Gori, na mestu na kome se spajaju reke Tara i Piva, nastala je reka Zelenika, kako je Drina, zbog karakteristično zelene boje vode, nekada nazivana.

Sa tokom dugim 346 kilometara, Drina se nedaleko od Sremske Rače uliva u reku Savu.

Budući da je njen potencijal u hidrografskom smislu vrlo značajan, to je i razlog zbog koga „Obidjisrbiju“ upravo reku Drinu ističe kao najmoćniju na čitavom Balkanu.

Tri hidroelektrane se nalaze na toku Drine i to „Bajina Bašta“, „Zvornik“ i „Višegrad“.

Drina reka Foto: Shutterstock

Granica dva carstva

Pored toga što se na polovini jezera Perućac, nastalog gradnjom brane za potrebe jedne od hidroelektrana na Drini, nalazi granica između teritorija naše zemlje i susedne, Bosne i Hercegovine, Drina je bila i granica dva carstva.

Posle smrti jednog od careva, po imenu Teodosije, koji je ujedno i poslednji rimski vladar ujedinjenog Rimskog carstva, upravo na reci Drini se nalazila i granica između dva carstva, Istočnog i Zapadnog.

Reka Drina Ilustracija: Pixabay

Tok reke Drine

Tri se dela uočavaju u toku ove, po mnogo čemu zanimljive reke. Od izvora do grada Višegrada i čuvene ćuprije, čiju je gradnju u svom maestralnom delu prikazao jedini srpski nobelovac, nalazi se gornji tok reke. Nešto više od polovine površine celokupnog toka obuhvata upravo gornji tok, koji se prostire sve do mesta na kome se reka uliva u Lim.

Sledi srednji tok Drine, koji je poznat po kanjonu, čija dubina dostiže i hiljadu metara, a nalazi se na potezu između planina Zvijezda i Tara.

Bogatić Drina reka Foto: Dragan Grujić

Mnoge karakteristike koje, generalno imaju ravničarske reke, mogu se uočiti u donjem toku Drine, od Zvornika do Sremeske rače, gde se uliva u Savu.

Uz obilje biljnog, ali i životinjskog sveta, tok reke Drine poznat je i po brojnim, vrlo aktraktivnim lokacijama.

Atrakcije Drine

Mada je reka sama po sebi interesantna, na njenom toku i u neposrednoj blizini postoje lokacije, koje se u turističkom smislu smatraju vrlo atraktivnim.

Kućica na Drini Foto: Wikimedia/Marijana195

Jezero Perućac i most u Višegradu, samo su neke od njih.

Nakon kanjona Kolorada i reke Tare, kanjon Drine je najdublji na celom svetu, ističe „Turizamusrbiji“, a često se karakteriše i kao najlepši.

Pored toga što je ova moćna reka domaćin poznatoj manifestaciji, budući da je „Drinska regata“ jedna od najposećenijih u tom delu zemlje, Drina se može pohvaliti i, po mnogo čemu jedinstvenoj atrakciji. Još od 1969. godine se čuvena Kućica na steni uspeva da se izbori sa mnogo moćnijom rekom i dana danas predstavlja simbol ne samo Drine, nego i bajine Bašte.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sprema se najveća fešta na vodi u Srbiji: Čamci i rafteri stižu na reku, na spust sve što nije bušno

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja