• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manifestacija "Drina je smisao života" okupila više hiljada gostiju iz Srbije, regiona i inostranstva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svako od njih poneo je nezaboravne uspomene iz Malog Zvornika

  • 0
Mali Zvornik manifestacija Foto: Turistička organizacija MZ

Sa trodnevne sportsko-rekreativne i kulturme manifestacije "Drina je smisao života" više hiljada gostiju iz Srbije, regiona i inostranstva ponelo je nezaboravne uspomene. Lov na trofejne somove, škola nautike i regata na Zvorničkom jezeru, obilazak Podzemnog grada Karađorđevića, gastronomsko takmičenje "Zlatni kotlić", bazar tradicionalnih zanatskih proizvodnja, hrane i pića, slikarska kolonija, koncerti folklornih ansambala i estradnih zvezda.... Za svačiji ukus ponešto i dovoljno da se ova turistička manifestacija dogodine ubeleži u kalendar atraktivnih vikend-destinacija.

Na "Somovijadi" duže od četvrt veka, preciznije 27 godina, ribolovci pokušavaju da u dubinama Zvorničkog jezera ulove trofejne primerke kojih, kako pričaju, ima teških i više od 100 kilograma. Od prvog takmičenja do danas, apsolutni rekorder je Nebojša Novaković iz Malog Zvornika čiji je ulov bio težak 13,72 kilograma i dugačak 1,22 metara. Pre tri godine za nepunih 200 grama Novakovića je sa šampionskog trona zamalo skinuo Branislav Stanković iz Šapca kada je iz jezera izvadio brkajliju teško 12,57 kilograma.

- Za iskusne sportske ribolovce "Somovijada" je veliki izazov. Osim takmičara iz Malog Zvornika dolaze i ribolovci sa Save i Dunava iz Vojvodine, zatim iz Republike Srpske, Federacije BiH, kao i naši ljudi iz inostranstva, od Austrije do Novog Zelanda, Amerike i Australije - kaže Jefto Marković, direktor Turističke organizacije Malog Zvornika.

Damjan Aleksić iz Sremske Mitrovice je najuporniji i najuspešniji učesnik "Somovijade". Ne pamti koliko je puta osvajao druga i treća mesta, a ove godine je pobedio peti put sa ulovljena tri primerka soma ukupne težine 7,555 kilograma.

- Dolazim najviše zbog druženja jer ovde i među kolegama ribolovcima ima dosta prijatelja. Takmičenje je što se mene tiče u drugom planu - kaže Aleksić.

Šampionu "Somovijade" i drugoplasiranom Jovanu Vračeviću sa ulovom teškim 6,345 kilograma i trećeplasiranom Branislavu Stankoviću sa rezultatom 5,355 kilograma nagrade je uručila ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije Tatjana Macura.

Uz "Somovijadu" jedinstvena turistička atrakcija u Malom Zvorniku je i jezerska regata, jedina koja se u Srbiji organizuje na mirnim vodama. Prva je organizovana pre 13 godina i kako se za nju pročulo iz godine u godinu ima sve više učesnika.

Somovijada Mali Zvornik Foto: TO Mali Zvornik

- Regata Zvorničkim jezerom po uzbuđenju koje pruža ne zaostaje za drinskim regatama. Ove godine na stazi od Velike Reke do Sakara imali smo 350 plovila sa više od 3500 učesnika. Ploveći nekoliko časova gosti su imali neponovljivu priliku da uživaju u prirodnim lepotama našeg kraja i uvere se zašto za Zvorničko jezero kažu da je drinski biser - rekao je Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Dok su čamci i splavovi plovili ka cilju na plaži u Sakaru u kotlićima se krčkala riblja čorba, lovački gulaš i vojnički pasulj, na velikom bazaru gosti su mogli da kupe suvenire, proizvode zanatlija i vrednih domaćina iz ovog kraja, razgledaju izložbu slika sa slikarske kolonije, ali i da pokažu humanost i dobrovoljno daju krv.

Somovijada Mali Zvornik Foto: TO Mali Zvornik

Ljubazni domaćini su ispratili goste sa pozivnicom da i dogodine na Zvorničkom jezeru provedu nezaboravan vikend.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 30. Drinska regata nadmašila sva naša očekivanja: Pogledajte kako smo se proveli

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja