• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najduža plaža prekrivena peskom u Evropi nalazi se, gde drugo, nego u Grčkoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ste i vi u potrazi za jednom takvom plažom, naći ćete je nadomak letovališta Preveza, na obalama Jonskog mora

  • 1
Plaža Monoliti, Preveza, Epir, Grčka Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

Sve je više srpskih turista koji letuju u Grčkoj i imaju želju da se osame i uživaju na plaži onako, kako se nekada uživalo. Bez kafića, ležaljki, suncobrana i drugih atrakcija modernog doba.

Ako ste i vi u potrazi za jednom takvom plažom, naći ćete je nadomak letovališta Preveza, na obalama Jonskog mora.

I ne samo da ćete imati priliku da se opustite i uživate u miru, koji plaža Monoliti zbog površine koju zauzima, zaista nudi, nego ćete moći i da posetite antički Nikopolj, značajno arheološkog nalazište u tom delu Grčke, koje se nalazi na oko deset kilometara udaljenosti od ove plaže.

Najduža peščana plaža na evropskom tlu

Mada se lome koplja oko precizne dužine plaže Monoliti nadomak Preveze, jedno je izvesno. U pitanju je najduža plaža prekrivena peskom ne samo na tlu Grčke, nego i na tlu cele Evrope.

Plaža Monoliti, Preveza, Epir, Grčka Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

Dužine je oko 20 kilometara, a pominje se čak dužina od 25 kilometara.

I to nije jedino po čemu je ova plaža specifična.

Verovali ili ne, na toliko dugoj plaži postoji jedan jedini ugostiteljski objekat. Razlog je jednostavan - plaža Monoliti se nalazi na oko deset kilometara udaljenosti od arheološkog nalazišta antičkog grada Nikopolja, te je čitavo područje pod zaštitom prvog reda.

Plaža Monoliti, Preveza, Epir, Grčka Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

Dakle, ako odlučite da posetite ovu fantastičnu plažu, pripremite sve potrepštine. Podrazumeva se da bi trebalo i da obratite pažnju na to da ne ostavite ništa iza sebe, kako bi ova plaža i dalje bila čista kao i do sad.

Kamen kao inspiracija za naziv plaže

Naziv plaže Monoliti se sa grčkog jezika slobodno prevodi kao „jedan kamen“. Prilično neobično kada se uzme u obzir da na ovoj plaži nema kamenja, već samo fini, mekani pesak, zlatnih nijansi.

Plaža Monoliti, Preveza, Epir, Grčka Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

Međutim, u jednom delu plaže se može nazreti zaista jedan kamen, koji je i glavni „krivac“ za današnji naziv plaže. Tačnije greben, koji se nalazi ispod površine morske vode. Naime, u jeku Drugog svetskog rata je to zapravo bila stena visoka čak deset metara, koja se mogla videti sa plaže i to iz njenih mnogih delova. A onda su vojnici, najverovatnije italijanski, odlučili iz nepoznatog razloga da stenu raznesu uz pomoć minobacača.

Tako je od nekadašnje stene koja je virila iz vode formiran greben, koji se danas nalazi na oko deset centimetara ispod površine mora.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Talasi na plaži Monoliti kod Preveze

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Cane

    3. avgust 2024. | 21:32

    Čuj samo jedan ugostiteljski objekat , trenutno letujem na ovoj plaži kao i zadnjih 12 godina , lokala ima dosta ali su oni neprimetni pošto je plaža dugačka 28 km , ima mesta gde su talasi a opet ima i onih gde nema talasa u svakom slučaju za razliku od Egejske obale ovde je pravi odmor , preporuka za Prevezu

    Podelite komentar