• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nacionalnu prirodnu baštinu naše zemlje čuva jedan muzej i galerija u okviru njega

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pitanju je institucija koja je jedina takve vrste u našoj zemlji i koja se može pohvaliti ne samo najvećom, nego i „najvažnijom prirodnjačkom kolekcijom u zemlji“

  • 0
Prirodnjački muzej u Beogradu, Galerija Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Foto: Shutterstock/Fotokon

Pred sam kraj 19. veka, 19. decembra 1895. godine u Beogradu je zvanično osnovan Prirodnjački muzej, koji se nalazi u današnjoj Krunskoj ulici na Vračaru. Bila je to prva ustanova takve vrste u Srbiji, koja je specijalizovana ne samo za naučno proučavanje prirodne baštine zemlje, nego i na zaštitu, ali i za njenu prezentaciju.

Uz biološke, ovaj muzej sadrži i geološke zbirke, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, starost muzejskih predmeta je u rasponu od čak 4,5 milijardi godina.

U pitanju je institucija koja je jedina takve vrste u našoj zemlji i koja se može pohvaliti ne samo najvećom, nego i „najvažnijom prirodnjačkom kolekcijom u zemlji“.

Prirodnjački muzej Foto: Promo/Prirodnjački muzej/Ana Kovačević

Galerija Prirodnjačkog muzeja

Iako je Mali Kalemegdan mnogim ljubiteljima sporta, naročito poznat po terenima čuvenih beogradskih klubova, baš preko puta njih dijagonalno, nalazi se i Galerija Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Budući da zdanje potiče iz 19. veka, to su na njemu primetni elementi tradicionalne turske arhitekture, mada se mogu uočiti i elementi tradicionalne balkanske arhitekture.

Prirodnjački muzej u Beogradu, Galerija Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Foto: Shutterstock/Baloncici

Nekada je u toj građevini funkcionisala Karaula, a korišćena je u sasvim druge svrhe. Naime, stražari čija je dužnost bila da čuvaju prilaz Beorgadskoj tvrđavi i to iz pravca Stambol kapije, koristili su današnju Galeriju Prirodnjačkog muzeja za smeštaj, navedeno je na zvaničnom sajtu ove ustanove.

Polovinom prošloga veka i to u periodu između 1957. i 1973. godine, tu je postojao Muzej šumarstva i lova. Kasnije je ta institucija pripojena Prirodnjačkom muzeju u Beogradu i to kao „posebna organizaciona jedinica“. Uz izložbu koja je nazvana „Naše šume“, postavku tog muzeja mahom su činili predmeti iz lova, a najpre trofeji, koji su pripadali rođaku srpskog kneza Pavla Karađorđevića, grofu od San Donata, odnosno Elimu Demidovu.

Izložba Biljka kao začin, Autor Uroš Buzurović Foto: Nikola Tomić

Budući da u matičnoj zgradi Prirodnjačkog muzeja nisu postojali adekvatni uslovi za izložbenu delatnost, to je ova značajna institucija preseljava upravo u današnju Galeriju na Malom Kalemegdanu.

Na dan 19. decembra 1994. godine je upriličeno i zvanično otvaranje galerije, kada je otvorena izložba pod nazivom „Iz riznica Prirodnjačkog muzeja“.

Cena pojedinačne ulaznice za odrasle iznosi 300 dinara, dok deca starija od osam godina plaćaju stotinu dinara manje. Za penzionere koji posećuju Galeriju Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu je predviđena cena ulaznice od sto dinara, dok 350 dinara iznosi porodična karta, koja je namenjena roditeljima sa decom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U Beogradu otvoren interaktivni muzej retro računara i konzola za video igre

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja