• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kilometrima duga plaža znak je raspoznavanja jednog grčkog letovališta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je i nosilac „Plave zastave“

  • 2
Grčka, Asprovalta Foto: Telegraf/M. Đorđević

Prekrivena finim, sitnim peskom, plaža u Asprovalti obeležje je tog grčkog letovališta, u kome rado odmaraju i mnogi turisti iz naše zemlje. Iako je pretežno peščana, budući da ima dužinu od oko 11 kilometara, na njoj se mogu videti i delovi prekriveni sitnijim šljunkom. Pretežno neposredno pred ulazak u more.

Plaža u Asprovalti je i nosilac „Plave zastave“, navodi „Visitasprovalta“.

Letovališta povezana plažom

Ljubitelji šetnje koji letuju u tom delu Halkidikija koriste priliku da posete i druga letovališta, budući da je plaža u Asprovalti praktično povezana sa plažom u obližnjoj Nea Vrasni.

Šetnja uz more traje tek oko deset minuta, ističe „Feelgreece“.

Nea Vrasna Nea Vrasna; foto Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Inače, plaža je lepo organizovana, ali posetiocima se nudi mogućnost i da uživaju u delovima plaže koji su slobodni, odnosno na kojima nema sadržaja, poput ležaljki i suncobrana, te ugostiteljskh objekata.

Uz tuševe i kabine za presvlačenje, na prostranoj plaži ovog grčkog letovališta postoje i sportski tereni, ali i grališta za najmlađe.

Letovalište za mirniji odmor

Oko 75 kilometara deli Asprovaltu od gradova Soluna i Drama, sa kojima je ovo letovalište u oblasti Halkidikija odlično saobraćajno povezano.

U mestu postoje svi sadržaji, koji su turistima potrebni za mirniji odmor. Supermarekti, prodavnice različite robe, ali i kafići i restorani, bez sumnje mogu da upotpune odmor na ovoj destinaciji.

Grčka, Asprovalta Foto: Telegraf/M. Đorđević

Posebno je interesantna crkva posvećena Svetom Georgiju, koja se u Asprovalti nalazi. Uz mnoge druge relikvije, te bogatu biblioteku, u ovoj svetinji se čuva i nekoliko značajnih ikona. Među njima su posebno interesantne dve, koje su izrađene tehnikom zlatoveza, ističe grčka „Vikipedija“. Dve ikone na kojima su prikazani Presveta Bogorodica i Sveti Đorđe, koje datiraju iz perioda između 16. i 17. veka, kao i ikona koja prikazuje Svetog Nikolu, takođe se smatraju značajnim.

Muzej folkora je još jedna od zanimljivih lokacija u ovom mestu, kao i manastir posvećen Svetom Georgiju, koji se nalazi na obroncima obližnje planine Kerdilio. Manastir datira iz druge polovine 16. veka, čemu svedoče i prvobitne freske iz tog perioda, čiji ostaci su danas vidljivi najpre u oltaru.

U podnožju planine se danas nalazi i značajno arheološko nalazište, odnosno ostaci drevnog grada, osnovanog najverovatnije u periodu vladavine Filipa Drugog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Magična mesta na severu Grčke: Ovo su najlepše plaže na Halkidikiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • M

    31. jul 2024. | 07:19

    Asprovalta nije Halkidiki, poboguuuuu

    Podelite komentar

  • Ana

    31. jul 2024. | 18:51

    Hiki smo prosle godine u Nea Vrasni,setali do Asprovalte,mnogo je lepo.Za miran odmor.

    Podelite komentar