• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj skriveni raj nalazi se u našem komšiluku: Na najlepšoj evropskoj plaži zaboravljate na sve probleme

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tu ste samo vi i more, savršeno za sve one koji traže mirno mesto za bekstvo od svakodnevice

  • 0
plaža Foto: Shutterstock

Od drevnih gradova sa istorijom poput Dubrovnika, do slikovitih primorskih gradova kao što su Rovinj, Herceg Novi ili Rimini, postoje brojne destinacije koje zadovoljavaju različite interese i preferencije putnika.

Samo 30 kilometara južno od Dubrovnika i 12 kilometara od gradića Cavtata nalazi se neverovatan prizor prirode koji meštani obožavaju, a za kojim turisti žude, čarobna plaža Pasjača.

Smeštena u regionu Konavala, odmah ispod sela Popovići, ova neverovatna plaža izabrana je za najlepšu evropsku plažu u 2019. godini. Iz izveštaja za 2023. ona je na 39. mestu u svetu od 50 najlepših plaža.

Ali kako je nastala takva lepota prirode? Njeno stvaranje je bilo sasvim spontano i nije bilo planirano. Nakon izgradnje tunela koji vodi do mora kroz veličanstvene konavoske litice, 1955. godine, na obali su ostavljene velike gomile iskopanog kamenja, neiskorišćene i nepotrebne. Tokom godina, more ih je smrskalo u šljunak i oblikovalo plažu kakva danas postoji.

Nakon nekoliko godina more je odnelo sav pesak, pa su meštani donosili novi kamen koji se pretvarao u žal, pa opet u pesak i to rade iznova i iznova ne bi li je očuvali.

Međutim, ulazak i izlazak je sama po sebi avantura i ne mali izazov. Spuštajući se uskom stazom za koju papuče i nisu baš preporučljive, uglavnom popločanom i sa nizovima stepenica i metalnim ogradama, do dobro skrivene Pasjače strma je i opasna litica.

Ali kada dođete do toga, zaboravite na signal (verovatno ga neće biti) telefon, buku, gužvu i sve što vas opterećuje u svakodnevnom životu. Tu ste samo vi i more, savršeno za sve one koji traže mirno mesto za bekstvo od svakodnevice.

Ova plaža se može pohvaliti mešavinom peščanih i šljunkovitih obala zbog činjenice da je otvoreno izložena Jadranu (što znači da nema ostrva direktno ispred nje), što često izaziva veće talase. Zahvaljujući svojoj udaljenoj lokaciji daleko od vodenog saobraćaja, voda na plaži Pasjača ostaje besprekorna i čista. Takođe je prilično plitka, što ga čini pravim rajem za kupanje i opuštanje.

@travelingdreamscapes Tko bi isao? 🤩✌️ #pasjaca #bestbeaches #croatia🇭🇷 #putovanja #traveltok #fypage ♬ som original - user42807964193

Najidealnije vreme za posetu plaži Pasjača je ujutru ili popodne. Tokom dana može biti izuzetno vruće, posebno u špicu sezone u julu i avgustu, a plaža Pasjača ne nudi mnogo hlada.

S obzirom na svoju udaljenu lokaciju, plaža Pasjača nema uobičajene pogodnosti na koje ste možda navikli. Bez barova na plaži, bez restorana, bez iznajmljivanja ležaljki - samo vi, sunce i more. Ovaj nedostatak objekata poboljšava netaknutu lepotu i obezbeđuje intimniju, neometanu vezu sa prirodom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ogromna ajkula spažena blizu obale: Više plaža odmah zatvoreno za kupače

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja