• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelena oaza u srcu grada: Jedno ostrvo je bilo poznato po konjima, drugo po sirotinji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog značaja koji imaju, Veliko i Malo ratno ostrvo danas se nalaze pod zaštitom. Okarakterisana su kao prirodna dobro, koja su vrlo značajna, te obuhvataju tri zone zaštite

  • 0
Zemun, Lido, pontonski most Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Simbolično se dva ostrva na toku reke Dunav u Beogradu nazivaju Veliko i Malo ratno ostrvo. I to još od prvih decenija 18. veka.

Tada su, naime, srpski vojnici upravo ova dva ostrva koristili u toku opsade grada Beograda 1717. godine.

Međutim, ono što se ređe pominje, jesu kolokvijalni nazivi, koji u sebi takođe nose simboliku.

Sirotinjsko i Konjsko ostrvo

Nedugo nakon završetka Velikog rata su stanovnici tadašnjeg Zemuna, i to najpre oni koji su u to doba važili za najsiromašnije, upravo na Velikom ratnom ostrvu počeli da podižu sojenice, navodi „Vikipedija“.

Zemun, Lido, pontonski most Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

I upravo zbog toga je Veliko ratno ostrvo bilo nazivano Sirotinjskim.

Zanimljivo je pomenuti da su u to vreme na ostrvu postojali i značajni zasadi ne samo kukuruza, nego i lubenica. Stanovnici tadašnje varoši imali su priliku da ih kupuju na nekoj od beogradskih pijaca, budući da su se lubenice i kukuruz sa Velikog ratnog ostrva tamo i prodavali.

Razlog zbog koga je Malo ratno ostrvo bilo nazivano i Konjskim, vezuje se, sasvim logično za konje. Ali otkuda konji na ovom dunavskom ostrvu?

Budući da je sastav tla Malog ratnog ostrva drugačiji u odnosu na Veliko, te da je čvršće u velikoj meri, to su tadašnji trgovci svoje konje vodili upravo na ovo ostrvo na Dunavu. U to doba je to ostrvo bilo poznato po kolokvijalnom nazivu Konjsko.

Područje pod zaštitom

Zbog značaja koji imaju, Veliko i Malo ratno ostrvo danas se nalaze pod zaštitom. Okarakterisana su kao prirodna dobro, koja su vrlo značajna, te obuhvataju tri zone zaštite.

Lido kućice Veliko ratno ostrvo Foto: Mateja Beljan

Celokupno područje Malog ratnog ostrva je pod režimom zaštite prvog stepena, kao i voda oko njega. Ali i šumski kompleks, priobalje i vlažna ddoručja koja se nalaze u unutrašnjem delu Velikog ratnog ostrva, navedeno je na zvaničnom sajtu Gradske opštine Zemun.

Određeni delovi Velikog ratnog ostrva su pod drugim stepenom zaštite, dok je čuvena paža „Lido“ svrstana u zonu turizma i nalazi se pod trećim stepenom zaštite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Visoke temperature izmamile kupače: Ovako se uživa na plaži Lido ove sezone

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja