• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveće ostrvo u Grčkoj raj je za sve koji vole tirkizno more i peščane plaže: Upoznajte Krit iz drugog ugla

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krit ima drugačiju dušu od ostalih grčkih ostrva, a svaki kutak je priča za sebe

  • 0
Sfakija, ostrvo Krit, Grčka, more Foto: Shutterstock

Koliko god puta posećivali ostrvo, koje je po površini koju zauzima, najveće u celoj Grčkoj, neće biti dovoljno da ga upoznate. Krit ima drugačiju dušu od ostalih grčkih ostrva, a svaki kutak je priča za sebe.

Uz neverovatne predele i bogatu istoriju, gastronomija Krita je nešto što turiste posebno privlači.

Bogato venecijansko nasleđe u kombinaciji sa otomanskom arhitekturom, svakako čine ovo ostrvo jedinstvenim.

Palata Knosos, Krit, Grčka Foto: Pixabay/davestem

Duh prošlosti na svakom koraku

I koliko god Krit sadržao i savremenih elemenata, u pitanju je ostrvo koje odiše istorijom. Posebno su interesantna tradicionalna, kritska sela, u kojima deluje kao da je vreme stalo.

Šetnja starim delom gradova Retimno i Hanija takođe nudi posetiocima mogućnost da bolje upoznaju bogatu istoriju celog ostrva.

Plaža Elafonisi, ostrvo Krit Foto: Pixabay/jarekgrafik

Plaže na Kritu

Neke od najlepših plaža u celoj Grčkoj nalaze se upravo na najvećem ostrvu u zemlji. Većina ih je peščana i mahom uređena.

Nedaleko od Hanije nalaze se plaže Elafonisi, Falisarna i Balos, koje su najpoznatije na ostrvu.

Po plažama ne zaostaje ni Iraklion, glavni grad ostrva, u čijoj okolini se, pored ostalih, nalaze i plaže Amudara, Agia Pelagia i Malia. Jedna od interesantnijih je i plaža Matala, specifična po istoriji, budući da da je važila za stecište pripadnika hipi pokreta, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, ističe „Visitgreece“.

Plaže Petres i Episkopi, koje se nalaze u oblasti Retimna, smatraju se najdužim peščanim plažama na ostrvu. Na obalama Libijskog mora, u regionu Lasitija se plaža Elunda smatra najpoznatijom.

Nestvarno lepo grčko ostrvo

Po mnogo čemu specifičan i poseban, Krit ima turistima mnogo toga da ponudi. Ljubiteljima istorije i prirode, ali i fantastičnih plaža, te hedonistima, ali i svima onima koji žele da posete destinaciju, u svakom smislu reči, posebnu.

Ostaci minojske civilizacije u Knososu, Arheološki muzej u Iraklionu i značajna arheološka nalazišta, ali i brojni manastiri, te zdanja sa odlikama venecijanskog i osmanskog stila arhitekture, tek su deo zanimljivosti koje treba upoznati prilikom posete Kritu.

Uživanje u jedinstvenim gastronomskim specijalitetima kritske kuhinje upotpuniće posetu, dok će činjenica da na Kritu postoji čak 36 klisura i značajne površine predela gotovo netaknute prirode, jednostavno oduševiti sve one kojima je upoznavanje prirodnih lepota odabrane destinacije na prvom mestu.

I ako se svemu tome doda poseta ostrvcetu Spinalonga, u blizini Krita, na kome se odvija veći deo radnje čuvenog romana „Ostrvo“, Viktorije Hislop, onda se može reći da na Kritu mogu da uživaju i ljubitelji književnosti. Tim pre što se upravo na njegovom rodnom Kritu nalazi i grob Nikosa Kazantzakisa, autora romana o Aleksisu Zorbasu, čuvenom Grku Zorbi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako izgleda spuštanje do plaže Šejtan Limani

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja