• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Interesantna u svako doba godine, ova italijanska sela vredi posetiti i van sezone

Vreme čitanja: oko 2 min.

No, istini za volju, kad god odlučite da posetite Italiju, slobodno se može reći da je pravo vreme. Prosto zato što je u pitanju zemlja, koja nudi obilje destinacija, atraktivnih tokom čitave godine

  • 0
Cefalu, Sicilija, Italija Foto: Pixabay/MemoryCatcher

I mada je mnogim evropskim, ali i turistima iz sveta, italijanska obala asocijacija na letnji odmor, ova zemlja je interesantna za posetu zapravo tokom cele godine.

Tim pre što se mnoge destinacije u Italiji susreću sa problemom prekomernog turizma, to je sve više ljudi kojima je prijemčivija opcija posete van sezone.

No, istini za volju, kad god odlučite da posetite Italiju, slobodno se može reći da je pravo vreme. Prosto zato što je u pitanju zemlja, koja nudi obilje destinacija, atraktivnih tokom čitave godine.

1. Varigoti

Na oko pola puta između čuvenog Portofina i granice sa Francuskom leži selo, koje se često karakteriše kao “biser” italijanske rivijere, navodi Andrea Karpo u autorskom tekstu za “Euronews”.

Varigoti, Italija Foto: Pixabay/hansiline

Iako je u pitanju omanje selo, koje je okruženo okomitim liticama, u njemu ima toliko toga što opčinjava posetioce. Posebno je interesantno staro jezgro, karakteristično po mavarskom stilu arhitekture i obilju bugenvalija.

Uz brojne planinarske staze i crkvu izgrađenu tokom 12. veka, koja je posvećena Svetom Lorencu, u blizini sela nalazi se i Hodočasnička staza. Duga je 6.300 metara i seže do vrha grebena, sa koga se pruža fantastičan pogled.

Varigoti, Italija Foto: Pixabay/andrea2690

2. Sperlonga

Nalik egejskim ostrvima u Grčkoj, kuće u Sperlongi su bele boje, a kapci na njima su plavi, i na njima se nalaze saksije sa cvećem živih boja. Ima tu i kaktusa, koji daju posebnu dozu šarma ovom italijanskom selu.

Sperlonga, Italija Foto: Pixabay/zdenekmoucka

I dok turisti šetaju plažom, naići će na antičke ruševine, čija se starost procenjuje na oko dve hiljade godina. Uz to, u blizini omanje uvale mogu se videti i ostaci vile rimskog cara Tiberija.

Sperlonga, Italija Foto: Pixabay/newneo47

3. Praiano

Između mnogo poznatijih mesta, Amalfija i Positana, nalazi se Praiano, selo smešteno na vrhu uzvišenja, u kome živi tek oko hiljadu ljudi. I dok su pomenuta mesta postala sinonim za masovni turizam, Praiano je uspeo da očuva autentičnost, što ga čini još interesantnijim.

Tropea, Italija Foto: Pixabay/argy

4. Tropea

Selo u regiji Kalabrija, inače najsiromašnijoj italijanskoj regiji, neretko se pominje kao destinacija idealna za ljubitelje ukusne hrane.

Tropea, Italija Foto: Pixabay/linfer3

Upravo je Tropea na svetskom nivou postala poznata zbog jedne vrste crkvenog luka, koji se često karakteriše kao “crvena kraljica”. Prema lokalnom verovanju, posebno je dobar za zdravlje, a prepoznatljiv je po odsustvu ljutine i slatkoći.

Cefalu, Sicilija, Italija Foto: Pixabay/pixaline

5. Cefalu

Jedna od najpoznatijih destinacija na Siciliji, Cefalu je idealan za ljubitelje istorije, ali i arhitekture na prvom mestu. Tragovi mnogih osvajača uočljivi su na brojnim zdanjima, pa nije ništa čudno videti kombinaciju baroknih fasada sa arapskim lukovima.

Cefalu, Sicilija, Italija Foto: Pixabay/memorycatcher

U katedrali u ovom sicilijanskom selu, koja je izgrađena u gotičkom stilu, nalazi se i vizantijski mozaik na kome je predstavljen Hrist Pantokrator, koji je deo Liste svetske baštine UNESCO-a.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rado bismo se teleportovali ovde danas: Grad okupan luksuzom, zavodi mirisom limuna i skupih parfema

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja