• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na nekadašnjem imanju Vuka Karadžića nalazi se treća po veličini crkva u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pozicionirana tako da se nalazi između Beorgad i Sarajeva, odnosno Tuzle i Valjeva, Loznica je lako dostupna i iz drugih delova naše zemlje, ali i iz pravca Bosne i Hercegovine

  • 0
Loznica, Srbija Foto: Shutterstock/Dragan Mujan

Nedaleko od granice sa teritorijom Bosne i Hercegovine, smešten je grad koji se smatra centrom tog dela Podrinja u svakom smislu te reči.

Planina Gučevo nadvisuje Loznicu, dok reka Štira protiče kroz grad. Nakon svega par kilometara uliva se u mnogo moćniju, reku Drinu.

Pozicionirana tako da se nalazi između Beorgad i Sarajeva, odnosno Tuzle i Valjeva, Loznica je lako dostupna i iz drugih delova naše zemlje, ali i iz pravca Bosne i Hercegovine.

Nekada poznata kao Smrdan banja, a kasnije karakterisana i kao kraljevska, današnja Banja Koviljača je od Loznice udaljena tek nešto više od pet kilometara, navodi „Vikipedija“.

Loznica, Srbija Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Kulturno-istorijske znamenitosti grada

Blizina sela Tršić, u kome je rođen reformator srpskog jezika, Vuk Stefanović Karadžić, ali i planine Cer, čine posetu Loznici naročito atraktivnom za ljubitelje istorije i kulture.

U selu Tekeriš na Ceru nalazi se i spomen kosturnica, koja čuva sećanje na hrabre srpske ratnike stradale tokom Cerske bitke, koja se odigrala 1914. godine.

I na planini Gučevo postoji spomen kosturnica, dok se u samom centru grada, kako ističe TO Loznica može videti šanac, koji potiče iz Prvog srpskog ustanka. Upravo na tom mestu se 1810. godine odigrala vrlo značajna ustanička bitka, pod vođstvom vojvode Anta Bogićevića, koja je istorijski poznata kao Boj na Loznici.

Loznica, Srbija Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

U Loznici postoji i Biblioteka Vukovog zavičaja, kao i Muzej Jadra, te Vukov dom kulture i Kuća Katića, u kojoj posetioci mogu uživati u slikama Miće Popovića i Vere Božičković Popović, koje čine stalnu postavku.

Memorijalni muzej bitke na Drini, te sumporno kupatilo „Kralj Petar Prvi“ I Kur saon, neke su od atrakcija Banje Koviljače, koja se u blizini grada nalazi.

Sakralni objekti u Loznici i okolini

Građena u srpsko-vizantijskom stilu arhitekture, crkva posvećena prazniku Pokrova Presvete Bogorodice izgrađena je u drugoj polovini 19. veka i bila je deo utvrđenja, poznatog pod nazivom Loznički grad. Danas se ova svetinja nalazi u centru grada, navodi TO Loznica.

U podnožju obližnje planine Cer nalazi se manastir Čokešina, dok je manastir Tronoša jedna od znamenitosti Vukovog rodnog kraja.

S kraja 19. veka datira i crkva u lozničkom selu Lešnica, koja je posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu. Nešto mlađa je i crkva u Banji Koviljači, koja datira iz 1975. godine i takođe je posvećena pomenutim apostolima.

Treća po veličini svetinja u celoj zemlji nalazi se u Loznici, na Lagatoru, odnosno nekadašnjem Vukovom imanju i posvećena je prazniku Vaznesenja Gospodnjeg.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Niče još jedan prelep fudbalski stadion u Srbiji: Radovi na novom stadionu u Loznici

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja