• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ste bili u Atini i niste posetili ova mesta, kao da niste ni bili: Grad muzej oduzima dah na svakom koraku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je novi Muzej Akropolja atrakcija sam po sebi, ne treba propustiti ni druge, vrlo zanimljive muzeje u Atini. Muzej Antičke agore, Benaki muzej i Nacionalni arheološki muzej, samo su neki od njih

  • 0
Karijatide, hram Erehtejon, Akropolj, Atina, Grčka Foto: Pixabay/galadrielv9

Često nazivan i “muzej na otvorenom”, glavni grad Grčke je u svakom smislu interesantan. Čak i ako ne želite da upoznajete istoriju zemlje tokom posete brojnim atinskim muzejima, dovoljno je da prošetate centralnim gradskim ulicama, da biste doživeti Atinu.

Iako je novi Muzej Akropolja atrakcija sam po sebi, ne treba propustiti ni druge, vrlo zanimljive muzeje u Atini. Muzej Antičke agore, Benaki muzej i Nacionalni arheološki muzej, samo su neki od njih.

Istini za volju, ništa manje nisu interesantani ni Numizmatički i Helenski muzej automobila, kao i Pomorski muzej, jedinstven po tome što se muzejska zbirka nalazi na nekadašnjem vojnom brodu.

Atina Akropolj Foto: Telegraf

I sve to je tek deo bogate mreže atinskih muzeja.

Muzej Akropolja

Iako su karijatide, bez imalo sumnje, najslavniji eksponati novog Muzeja Akropolja, u njemu se još mnogo toga može videti.

Još ako saznate da je ovaj muzej izgrađen primarno sa ciljem vraćanja ukradenih mermera Partenona iz Britanskog muzeja, te da je svim eksponatima obezbeđena propisana zaštita, doživljaj će biti potpun.

Atina Akropolj Foto: Telegraf

Tokom posete ovom atinskom muzeju svakako ne treba propustiti ni uživanje u pogledu na hram Partenon, koji se na Akropolju nalazi, ali ni posetu hramu Erehtejon. I nemojte biti iznenađeni kada ugledate antičkog kurosa i koru, statue mladića i devojke, u živim bojama. Danas smo navikli da antičke skulpture gledamo u beličastoj boji, a one su zapravo bile bogato ukrašene bojama, što je samo dodatno isticalo svu njihovu lepotu i umeće drevnih skulptora.

Nacionalni arheološki muzej

Ako odlučite da posetite ovaj muzej i da zaista upoznate muzejsku postavku, budite spremni na to da vam jedan dan za posetu ipak neće biti dovoljan.

Nacionalni arheološki muzej, Atina, Grčka Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

Slobodno se može reći da je muzejska postavka najbogatija takve vrste u svetu. A budući da je čini čak više od 11.000 eksponata, raspoređenih na površini od oko osam hiljada kvadratnih metara, kako ističe “Thisisathens”, jasno je zbog čega je potrebno odvojiti par dana za detaljno upoznavanje sa eksponatima.

Naravno da možete posetiti ovaj muzej i na blic, što bi se reklo, ali je za pravo uživanje ipak potrebno odvojiti nekoliko dana.

Grčki muzej automobila

I mada je jedan od mlađih muzeja u Atini, Grčki muzej automobila (engl. Hellenic motor museum) stoji rame uz rame sa mnogim drugim gradskim kulturnim institucijama. Što zbog površine koju zauzima, što zbog brojnih eksponata koji čine stalnu postavku.

Budući da se nalazi na par minuta hoda od Nacionalnog arheološkog muzeja Grčke i trga Omonija, to je lako dostupan iz centra grada.

Muzej se nalazi u četvorospratnoj prostranoj zgradi i u njemu se mogu videti vrlo zanimljivi eksoponati, koji posetiocima pružaju mogućnost da izbliza vide neke, posve neobične automobile, ali i one koji se još retko gde mogu videti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Akropolj pod snegom: Lepota zime izazvala je haos na ulicama glavnog grda Grčke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja