• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zovu je Kraljeva crkva, a do ove svetinje se lako stiže: Mozaik od 40 miliona kockica je čini nastvarnom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se ne može osporiti da je mozaik ono što što mnoge posetioce ove svetinje opčinjava, polijelej koji osvetljava njenu unutrašnjost, posebna je priča

  • 0
Topola Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Nekada poznata i kao Kraljeva crkva, među narodom tog kraja Srbije, crkva na brdu Oplenac nadvisuje Topolu i postala je njen simbol.

Uzvišenje poznato kao Mali Oplenac ili jednostavno Oplenac nalazi se na nadmorskoj visini od 347 metara.

Uz to što je lako dostupna pešice iz samog centra Topole, ova svetinja je značajna i za porodicu Karađorđević. Kao svoju zadužbinu podigao ju je kralj Petar Prvi, a građena je i ukrašavana čitave dve decenije i to u periodu između 1910. i 1930. godine.

I mada kralj Pera, kako ga je narod od milošte zvao, nije dočekao da vidi izgrađenu zadužbinu, u narodu Topole i okolnih sela ostala je to Kraljeva crkva.

Oplenac Foto: RINA

Fascinantni mozaik

Kombinacija srpsko-vizantijskog stila arhitekture, belina mermera i pet kupola čine svetinju na Oplencu ne samo fascinantnom, nego i prepoznatljivom.

Međutim, ono što posebno privlači pažnju bez imalo sumnje jeste dekoracija njene unutrašnjosti.

Na površini od čak 3.570 metara kvadratnih u unutrašnjosti crkve posvećene Svetom Đorđu na Oplencu nalazi se mozaik. Čak 40 miliona kockica je, kako ističe TO Oplenac Topola, pažljivo sklopljeno i čini ovu dekoraciju gotovo nestvarnom.

Oplenačka berba, Topola, Oplenac, Šumadija Foto: Ona.rs

Ako se tome doda i podatak da je na čuvenom venecijanskom ostrvu Murano izrađena posebna vrsta „mozaičke staklene paste“, te da je na oplenačkom mozaiku vidljivo čak 15.000 nijansi različitih boja, jasno je i zbog čega je ova svetinja posebna.

U Nemačkoj su sklapane mozaičke kompozicije, njih 725 i na njima je prisutna i pozlata.

Polijelej za crkvu na Oplencu

Iako se ne može osporiti da je mozaik ono što mnoge posetioce ove svetinje opčinjava, polijelej koji osvetljava njenu unutrašnjost, posebna je priča.

Kraljevski par, Oplenac Foto: Telegraf

I to ne samo zato što je namenski liven baš za crkvu na Oplencu, već i zato što je za izradu polijeleja korišćeno oružje hrabrih srpskih vojnika, koji su učestvovali i izvojevali pobedu na Kajmakčalanu, tokom Velikog rata.

Uz sve to, polijelej je izrađen simbolično u formi krune, koju su nosili srpski vladari tokom srednjeg veka. Međutim, ta kruna ne stoji kako bi trebalo, već je okrenuta naopako. I u tome ima simbolike, budući da je tako izražena žalost zbog ishoda Kosovske bitke.

Izuzev grobnice srpskog vožda Krađorđa Petrovića, koji se smatra rodonačelnikom porodice Karađorđević, u kripti zadužbine kralja Petra Prvog sahranjeni su ne samo on, nego i drugi članovi porodice. Njih pet koji su vladajući zemljom ostavili značajan trag u istoriji Srbije i još 24-oro ostalih članova porodice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vek od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja