• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Šta nam preostaje do kraja Leta 2024

A. V.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Kako se leto 2024. bliži kraju, mnogi se pitaju kako najbolje iskoristiti preostale sunčane dane i toplo vreme

  • 0
leto, letovanje Foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li tražite last-minute aranžman za Mediteran, planirate jesenji obilazak evropskih gradova ili sanjate o egzotičnim destinacijama, opcija je mnogo. U ovom članku istražićemo najpopularnije destinacije za leto i jesen 2024. godine, od Turske, Tunisa i Egipta, preko Lisabona i Baskije, do Maldiva, Dominikane, Kube, Zanzibara i Balija.

Turska, Tunis i Egipat leto 2024

Turska

Turska ostaje omiljena destinacija za letovanje zbog svoje bogate kulture, prelepih plaža i povoljnog odnosa cene i kvaliteta. Regije poput Antalije i Bodruma nude spektakularne all-inclusive resorte, dok Istanbul mami posetioce svojom istorijom i živopisnim ulicama.

Šta videti i raditi:

Istanbul: Istražite istorijsko središte Istanbula, uključujući Aja Sofiju, Plavu džamiju i Topkapi palatu. Uživajte u šetnji kroz Veliki bazar i posetite čuveni Dolmabahče palatu.

Antalija: Odmor na plažama u Antaliji nudi aktivnosti kao što su ronjenje, jedrenje i paraglajding. Posetite staro gradsko jezgro Kaleiçi i Duden vodopade.

Alanja: Poznata i kao "Majorka turske obale", nudi jedinstven spoj bogate istorije i savremenog turizma. Grčka, Rimljanska, Vizantijska i Osmanlijska carstva su ostavila svoj trag u ovom gradu. Sa toplom mediteranskom klimom, temperaturama do 36 stepeni, Alanja privlači posetioce svojim dugim peščanim plažama poput Kleopatre i Inčekum

Kapadokija: Ova regija je poznata po svojim jedinstvenim pejsažima, vilinskim dimnjacima i vožnji balonom na topli vazduh koja pruža nezaboravan pogled na okruženje.

foto Pixabay foto Pixabay

Tunis

Tunis je idealna destinacija za one koji traže kombinaciju prirode, kulture i opuštanja. Svojim drevnim rimskim ruševinama, živopisnim medinama i prekrasnim plažama, Tunis nudi raznolikost koja zadovoljava različite ukuse. Letovanje u Tunisu može biti ideja i za oktobar zbog sjajnog vremena i nižih cena.

Šta videti i raditi:

  • Kartagina: Istražite arheološke lokalitete Kartagine i upoznajte se sa rimskom istorijom. Posetite Antoninske terme i Amfiteatar.
  • Sidi Bou Said: Ovaj slikoviti grad poznat po belim zgradama sa plavim vratima idealan je za opuštanje i uživanje u mediteranskoj atmosferi.
  • Sahara: Iskusite jedinstveni pustinjskog pejzaža uz safari vožnju džipovima ili jahanje kamila. Posetite oazu Tozeur i solno jezero Chott El Jerid.
  • Letovališta: Hamamet leto 2024, Port el Kantaoui, Skanes i Monastir i fenomenalno ostrvo Đerba.
Tunis Tunis / pixabay.com

Egipat

Egipat je savršen za ljubitelje istorije i avanture. Poseta Velikim piramidama i Sfingi, kao i krstarenje Nilom, pružaju nezaboravno iskustvo. Destinacija idealna za letovanje do sredine novembra zbog geografskog položaja i prijatnih temperatura.

Šta videti i raditi:

  • Kairo: Posetite piramide u Gizi, Sfingu i Egipatski muzej koji čuva neprocenjive artefakte iz faraonskog perioda. Uživajte u šetnji po starom gradu Kairu i posetite bazar Khan El Khalili.
  • Luksor i Asuan: Krstarenje Nilom uz obilazak hramova u Luksoru, Karnaku, Dolini kraljeva i hramova u Asuanu.
  • Šarm el-Šeik: Uživate u kristalno čistim vodama Crvenog mora, idealnim za ronjenje i snorkeling. Posetite Ras Mohamed nacionalni park.
  • Hurgada: Hurgada je raj za istraživače i zaljubljenike u prirodu. Grad je osnovan početkom XX veka. Nakon 1980. godine počinje nagli razvoj sa velikim investiranjem u turizam. Danas je jedna od najpopularnijih destinacija tokom cele godine.
  • Al Maza bay: Almaza Bay Egipat - popularno Egipatsko letovalište koje izlazi na Sredozemno more. Nalazi se na severu zemlje. Od Kaira je udaljeno oko 400 km, a od Hurgade oko 850 km. Almaza bay mnogi nazivaju i egipatski Maldivi.
Hurgada Foto: Shutterstock

Jesenja putovanja Lisabon i Baskija

Lisabon

Lisabon je savršen za jesenje putovanje zahvaljujući svojoj prijatnoj klimi, bogatoj istoriji i kulturnoj ponudi. Ovaj grad nudi brojne atrakcije, od starih četvrti do modernih muzeja.

Šta videti i raditi:

  • Alfama: Istražite četvrt Alfama sa njenim uskim, krivudavim ulicama i fado muzikom. Posetite Katedralu Se i dvorac Sao Jorge koji pruža panoramski pogled na grad.
  • Belém: Poseta Belém tornju i Manastiru Jeronimosa, gde možete probati čuvene Pastéis de Belém kolače.
  • Moderni Lisabon: Uživajte u panoramskom pogledu sa vidikovca Miradouro da Senhora do Monte. Posetite Parque das Nações, moderno područje sa Okeanarijumom i žičarom.
gradovi sveta Foto: Pixabay

Baskija

Baskija u Španiji je odličan izbor za one koji traže kombinaciju prirodnih lepota i kulturnog bogatstva. Regija je poznata po svojoj jedinstvenoj kulturi, gastronomiji i prelepim pejzažima. Baskijska tura zaista otkriva novo lice Španije.

Šta videti i raditi:

  • Bilbao: Poseta Gugenhajm muzeju, simbolu modernog Bilbaa. Istražite staru četvrt Casco Viejo sa njenim uskim ulicama i tradicionalnim barovima.
  • San Sebastijan: Uživajte na plažama La Concha i Zurriola, idealnim za surfovanje. Posetite Monte Igueldo za panoramski pogled na grad i zaliv.
  • Gastronomija: Baskija je poznata po svojim kulinarskim specijalitetima, kao što su pintxos (mali zalogaji), riblji specijaliteti i txakoli vino.

Daleke destinacije Maldivi, Dominikana, Kuba, Zanzibar i Bali

Maldivi

Maldivi su sinonim za rajske plaže, luksuzne resorte i bogat podvodni svet. Idealni su za one koji traže opuštanje i romantične trenutke.

Šta videti i raditi:

  • Resorti: Opuštanje na privatnim plažama i uživanje u spa tretmanima u luksuznim resortima.
  • Vodeni sportovi: Ronjenje u kristalno čistim vodama, istraživanje koralnih grebena i morskog života.
  • Lokalna kultura i gastronomija: Poseta lokalnim ostrvima i upoznavanje sa kulturom i tradicijama Maldiva.
Ostrva Maldivi Maldivi / Foto: Pixabay/suzyt

Dominikana

Dominikana nudi prelepe plaže, tropsku prirodu i bogatu kulturnu baštinu. Poznata je po svojoj gostoljubivosti i raznovrsnim aktivnostima. Od muzeja čokolade do podzemnog jezera glavnog grada. Priroda Dominikanske republike je zadivljujuća.

Šta videti i raditi:

  • Santo Domingo: Istraživanje Zona Colonial, najstarijeg kolonijalnog naselja u Novom svetu, sa svojim šarmantnim uličicama i istorijskim građevinama.
  • Punta Cana i Bavaro: Opuštanje na belim peskovitim plažama, uz aktivnosti kao što su jedrenje, ronjenje i planinarenje.
  • Nacionalni parkovi: Poseta nacionalnim parkovima kao što su Los Haitises i Parque Nacional del Este, gde možete uživati u prirodnim lepotama i biodiverzitetu.

Kuba

Kuba je jedinstvena destinacija koja kombinuje bogatu istoriju, muziku i prelepe plaže. Poseta Kubi je kao putovanje kroz vreme sa njenim kolonijalnim gradovima i starinskim automobilima. Kuba je poslednji relikt nekadašnjih vremena i nije za svakoga. Iako ponude odišu romantizmom imajte na umu višedecenijsku zatvorenost i siromaštvo.

Šta videti i raditi:

  • Havana: Poseta starom gradu Havane, UNESCO-ve svetske baštine, sa svojim kolonijalnim zgradama, Malecónom i živopisnim ulicama. Uživanje u kubanskoj muzici i plesu.
  • Trinidad: Grad poznat po svojoj kolonijalnoj arhitekturi i muzici. Poseta Plaza Mayor i Museo Romántico.
  • Varadero: Opuštanje na prekrasnim plažama Varadera, sa kristalno čistim morem i belim peskom.
Kuba Foto: Pixabay/ Falkenpost

Zanzibar

Zanzibar je idealan za one koji traže egzotičnu destinaciju sa bogatom istorijom i prelepim plažama. Ovaj arhipelag nudi i mnoštvo aktivnosti na vodi. Zanzibar je deo države Tanzanija. Blizu Zanzibara se nalaze Sejšeli i Mauricijus, a malo dalje na jugu i Madagaskar.

Šta videti i raditi:

  • Stone Town: Istraživanje Stone Town-a, UNESCO-ve svetske baštine, sa svojim uskim ulicama, istorijskim zgradama i živopisnim tržnicama.
  • Vodeni sportovi: Ronjenje i snorkeling u koralnim grebenima, plivanje sa delfinima i poseta ostrvu Mnemba.
  • Plaže: Opuštanje na plažama Nungwi i Kendwa, poznatim po svojim prelepim zalascima sunca i tirkiznim vodama.

Bali

Bali je raj za ljubitelje prirode, kulture i avanture. Ovaj indonežanski ostrv nudi nešto za svakoga, od prelepih plaža do planinskih pejzaža i tradicionalnih hramova.

Šta videti i raditi:

  • Hramovi: Poseta hramovima Tanah Lot i Uluwatu, smeštenim na spektakularnim lokacijama uz obalu.
  • Ubud: Istraživanje kulturnog centra Ubud, poznatog po svojim umetničkim galerijama, tradicionalnim plesnim predstavama i prelepim rižinim terasama.
  • Plaže: Surfovanje na plažama Kute i Seminyaka, opuštanje na belim peskovitim plažama i uživanje u noćnom životu.

Bez obzira na to da li planirate last-minute letovanje ili već razmišljate o jesenjim putovanjima i egzotičnim destinacijama, 2024. godina nudi mnoštvo opcija za svaki ukus i budžet. Iskoristite preostale letnje dane i planirajte svoje sledeće putovanje na vreme uz Dream Land.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Kazablanka" Verice Rakočević: Da li je poslednja kolekcija i oproštajna?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja