• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najlepše plaže Albanije: Neotkriveni dragulji Mediterana, prelepe obale za idiličan odmor

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nesumnjivo postaje jedna od najtraženijih turističkih destinacija tokom leta

  • 0
plaza par Foto: Shutterstock

Svi tragamo za onim idealnim destinacijama za letovanje, pa nam je važno i da li je more čisto, koliko nam je daleko smeštaj i slično, ali i šta sve nudi zemlja u koju putujemo.

Kada je reč o Albaniji, ona bez sumnje postaje sve više jedna od najtraženijih turističkih destinacija tokom leta. A kada budete videli kakvim plažama oni "raspolažu" i koje lepote imaju da ponude, sve će vam biti jasno.

Grama Bai

Grama Bai, Albanija, plaža, plaža u Albaniji Foto: Shutterstock

Mali i zadivljujući, sa finim belim peskom, zaliv Grama je sakriven između strmih litica i okružen je bujnom vegetacijom. Najlakši način da ga posetite je morem s obzirom na njegovu udaljenu i izolovanu lokaciju. Nudi upravo ono što biste želeli da pronađete na odmoru na plaži u Albaniji, uključujući blistave tirkizne vode Jonskog mora. Ne propustite drevne natpise na obližnjim stenama koji datiraju iz rimskog i grčkog vremena.

Plaže Plazhi i Ri i Uji i Ftohte

plaža, Albanija, plaža u Albanija Foto: Shutterstock

Ove dve plaže su kapija albanske rivijere, na njenom severnom kraju, i prikladan početak ovog skupa najboljih plaža u Albaniji.

Vlore, koja se nalazi nešto više od 140 kilometara od albanske prestonice Tirane, je lučki grad gde se spajaju Jonsko i Jadransko more, a kilometri peska i litica prolaze duž obale. Grad privlači brojne turiste koji pronalaze različite plaže i atmosferu za svačiji ukus. Ako tražite živahnost, barove na plaži Plazhi i Ri čekaju vas. Ako više volite nešto manje gužve, onda idite do šarmantne i osamljene plaže Uji i Ftohte.

Laman

Laman, plaža, Albanija, plaža u Albaniji Foto: Shutterstock

Himare, sledeće selo na rivijeri kako krenete na jug, ima dve veoma različite strane. Pored toga što je popularno odmaralište, postoji mirno selo u kome se ribari okupljaju u tradicionalnim tavernama posle dana na moru. To je pravi odraz najboljeg iz Albanije, otvorenost za međunarodne putnike, ali ne zaboravljajući na svoje korene.

Najbolje mesto za uživanje u suncu i moru u blizini Himare je Laman, plaža koja je veoma popularna među lokalnim stanovništvom. Smeštena između dva brda, ova šljunkovita uvala je idealno mesto da odložite peškir i da se divite Mediteranu.

Buneči

Buneči, plaža, plaža u Albaniji Foto: Shutterstock

Buneci sedi u senci Sarande i mnogi putnici ga preskaču, privučeni jarkim svetlima i atmosferom njenog južnog suseda. Oni koji odluče da provedu nekoliko dana u Bunečiju, naći će skoro pustu, belu šljunkovitu plažu koja je lepa kao i svaka u blizini Sarande.

Iako ima osnovnu turističku infrastrukturu, ovaj grad na obali ostaje relativno nerazvijen. Postoji nekoliko tradicionalnih kafića i hotela, ali ćete i dalje moći da čujete zapljuskivanje talasa, a kome treba više od toga.

Drimades

Drimades, plaža, Albanija, plaža u Albaniji Foto: Shutterstock

U Drimadesu ćete pronaći fini pesak, beli šljunak i vekovna stabla maslina, ali i šarene ležaljke i suncobrane, moderne barove na plaži i niz smeštaja - od skromnih bungalova do hotela sa pet zvezdica. Mnogi je smatraju najhladnijom plažom u Albaniji.

Dhermi

Dermi, plaža Dermi, plaža, plaža u Albaniji Foto: Shutterstock

Iako njeno ime možda nije poznato onima koji još nisu posetili Albaniju, Dhermi je jedna od najpoznatijih plaža u zemlji. Dugo je to bila tajna koju su čuvali meštani koji su sami uživali. Ova urbana plaža je takođe jedna od najvećih u Albaniji i čak i sredinom avgusta neće vam biti teško da nađete mesto za peškir. Oni koji su avanturističkog duha će želeti da istraže uvale i pećine u blizini.

Saranda

Saranda, Albanija Foto: Pixabay/ledik

Veliko turističko mesto na albanskoj rivijeri, Saranda, takođe je jedna od najpopularnijih destinacija na Balkanu sa atmosferom koja je često slična onoj u mnogim španskim mediteranskim odmaralištima. Grad doživljava građevinski procvat, a brda iza mora su prošarana hotelima i stambenim zgradama u izgradnji.

Borša

Borša, plaža, plaža u Albaniji Foto:

Nešto više od šest kilometara plaže glavna je privlačnost Borša. Južno od Kepara, put do Borša je zaslepljujući, ispresecan liticama i uvalama na jednom od najdramatičnijih obalnih puteva u zemlji.

Plaža je iznenađujuće jedna od najmanje posećenih u Albaniji, okružena je maslinama i brdima.

Ksamil

Ksamil, Albanija Foto: screenshot/Youtube/Marko Radulovic

Ako bismo morali da sastavimo listu najboljih od najboljih albanskih plaža, ostrva Ksamil bi barem bila među tri najbolja, ako ne i na prvom mestu. Ovaj arhipelag, 30 kilometara od Sarande, više je od slike sa razglednice. Umesto toga, osećaćete se kao u snu: tu su četiri šumovita ostrva usred neverovatnog tirkiznog mora.

Iako ćete verovatno biti osvojeni nakon što ih pogledate iz daljine, sačekajte dok ne stignete do plaža sa belim peskom. Dok gledate u horizont, videćete brojna druga ostrva koja se pojavljuju u daljini.

Keparo

Keparo, plaža, plaža Keparo, Albanija Foto: Shutterstock

Keparo je jedna od najneposećenijih plaža na albanskoj rivijeri. Ovo fotogenično selo ima dve litice sa pogledom na Mediteran.

Dok se priča o albanskim plažama, Keparova uspeva da ostane tajna. Ako putujete tamo, možda ćete otkriti da nećete naići na druge turiste izvan regiona.

Drač

Drač Albanija Foto:Rina

Nemojte da vas uplaši veličina Drača, drugog po broju stanovnika grada u Albaniji. Pored toga što uključuje neke značajne rimske lokacije, kao što su amfiteatar, kupatila i akvadukt, blagosloven je i delom plaže dugačkom oko 10 kilometara, garantovano ćete pronaći ležaljku na kojoj možete da stavite peškir.

Gjileke

Gjileke, Albanija Foto: Shutterstock

Na južnoj obali Albanije, u blizini sela Dukat, naći ćete malo poznatu plažu pod nazivom Gjileke. Činjenica da je do nje tako teško doći je pomogla da se očuva njena netaknuta priroda. Do nje se može doći samo čamcem ili pešačenjem skoro pola sata stazom koja počinje u selu Gjileke i prelazi se impozantan kanjon. Kada stignete, sedećete ispod njenih visokih litica sa kristalno čistom vodom ispred vas.

(Ona.rs/CN Traveler)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pune plaže i nasmejani turisti: Snimak Bara ovog leta u jeku sezone

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja