• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na koju vas banju u Srbiji asociraju vrabac i most sa katancima?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nedaleko od gradskog šetališta i statue vrapca, nalazi se i Vrnjačka reka, koja je na mnogo mesta premošćena. Ali jedan most se izdvaja

  • 0
Vrnjačka Banja Foto: 3, 2, 1 Srbija

Ako posetite ovu banju, u blizini planine Goč i prošetate centrom, a ne slikate se pored vrapca - niste ispoštovali tradiciju.

Šalu na staranu, Vrabac Gočko je simbol Vrnjačke Banje i nalazi se u centralnoj šetališnoj zoni jednog od najstarijih i bez sumnje, najpoznatijih banjskih lečilišta u našoj zemlji. Zato i ne čudi što mnogi truristi jednostavno ne propuštaju da se pored njega fotografišu.

Više od dve decenije je tu i Gočko

Još od 1990. godine statua vrapca, koji na nogama ima opanke a na glavi šajkaču, krasi Vrnjačku Banju. I vremenom je zaista postao prva asocijacija turistima na ovu banju. Ono što Gočka čini posebnim jeste i činjenica da namiguje, te da ima čak i smešak.

Spomenik Vrapcu - Šumadincu, kako se takođe naziva, kako navodi „Evrnjackabanja“, postavljen je na banjskoj promenadi povodom nadmetanja „Igre bez granica“, koje je te godine održano u Banji. Upravo je Gočko bio maskota tih igara.

Vrnjačka Banja Foto: 3, 2, 1 Srbija

A osim fotografisanja pored dva metra visoke, jedinstvene statue u našoj zemlji, turistima su na raspolaganju i brojni suveniri koji, očekivano, prikazuju upravo Gočka, kao pravi pravcati simbol Vrnjačke Banje.

I naravno most

Nedaleko od gradskog šetališta i statue vrapca, nalazi se i Vrnjačka reka, koja je na mnogo mesta premošćena. Ali jedan most se izdvaja...

Doduše možda i ne bi danas Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji bio tako popularan da čuvena srpska pesnikinja, Desanka Maksimović, ljubavnu priču dvoje Vrnjčana nije pretočila u divne stihove.

Most ljubavi, Park Vrnjačka banja Foto: Nikola Tomić

I tako je legenda o ljubavi Nade i Relje ostala da živi do danas.

A priča kaže da su se njih dvoje upravo na tom mostu sastajali, što je privuklo pažnju mnogih meštana. Nada je bila učiteljica, a Relja, izabranik njenog srca, bio je oficir srpske vojske, navodi TO Vrnjačka Banja.

Sudbina je tako htela da iako su dvoje mladih obećali jedno drugom večnu ljubav, to ipak ne bude tako. Izbio je Veliki rat i Relja je otišao da brani otadžbinu.

Kako dalje navodi priča, Nada ga je svakog dana čekala na njihovom mostu. Ali Relja se nije vratio iz Grčke, već se tamo zaljubio u Grkinju, pa je sa Nadom prekinuo vezu.

O Nadinom izabraniku narodno predanje ništa više ne veli. Ali za nju veli da je preminula od tuge zbog rastanka.

I baš zbog njene sudbine su mnoge devojke želele da sačuvaju ljubav sa izabranikom svog srca, što je dovelo i do zanimljivog običaja koji se vezuje za Most ljubavi. Naime, u blizini mosta se mogu kupiti „ljubavni katanci“, na kojima se ispisuje svoje ime i ime izabranika.

Vrnjačka Banja Foto: 3, 2, 1 Srbija

Nakon ispisivanja imena dvoje ljudi koji se vole, katanac kače na ogradu vrnjačkog mosta, dok u samu reku simbolično bacaju ključ. Veruje se da će tako ljubav biti „zaključana“ celog života.

U poslednje vreme su posebno zanimljivi klipovi na pojedinim društvenim mrežama, koji šaljivo prikazuju ljude koji su se ipak pokajali zbog ovog običaja, pa pokušavaju da otključaju katanac. No, bez obzira da li neko veruje u to da će zaista uspeti da očuva svoju ljubav zahvaljujući ovom običaju ili ne, ne može se osporiti da je u pitanju običak koji je zanimljiv.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vrnjačka Banja kao srpski Rio: Počeo tradicionalni karneval

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja