• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je najmlađa, a po mnogima i najlepša srpska banja: Priča o lekovitosti njene vode prenosi se generacijama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naziv banje se vezuje za termalnokraška vrela, po kojima su Vrujci specifični

  • 2
Banja Vrujci Foto: Rina

Čuveni srpski junak, koji je upamćen kao pobratim još čuvenijeg Miloša Obilića, Milan Toplica je na istoimenoj reci nekada davno imao dvore. Tako barem navodi jedno narodno predanje.

Veli i da je Milan bio poznat kao Toplica upravo zbog reke Gornja Toplica, koja danas protiče kroz banju Vrujci, na kojoj su se i nalazili njegovi dvori. Simbolično je, najverovatnije i ova reka dobila naziv, budući da ima izuzetno toplu vodu, pa čak ni po ciči zimi ne zaledi.

Naziv banje se vezuje za termalnokraška vrela, po kojima su Vrujci specifični. Temperatura termomineralne vode Banje Vrujci je vrlo često viša od temperature vazduha, što je naročito lako uočljivo u zimskom periodu. Prizori su, u najmanju ruku fantastični, jer topla voda isparava, pa deluje kao da ključa.

Zanimljiva narodna predanja

U skorijoj istoriji se Banja Vrujci i reka koja kroz nju protiče, pominje u periodu Kolubarske bitke. Hrabri srpski junaci koji su tokom te bitke ranjeni su, kako navodi „Banjavrujci.info“ baš na toj reci vidali svoje rane.

Banja Vrujci Foto: Rina

Još postoji predanje i o čudesnom izlečenju jedne životinje. Naime, konj za koga postoje indicije, barem prema narodnom predanju, da je pripadao izvesnom Aleksandru Markoviću zvanom Leka iz sela Popadiće, ostao je jedini nakon što su ostale odveli. Prema narodnom predanju se to zbilo „za vreme poslednjeg austrijskog rata, prilikom povlačenja neprijateljske vojske“.

Budući da je zanemoćao, jednostavno je ostavljen. Ali je ostavljen nedaleko od lekovitih izvora današnje Banje Vrujci.

I kako to obično biva u narodnim predanjima, konj je pio vodu sa izvora i valjao se u blatu. Zatim je ne samo postao snažniji i ozdravio, te uspeo da ponovo pronađe gazdu, nego je i njegova dlaka porasla.

Kao narodno lečilište, Banja Vrujci funkcioniše počev od 1935. godine, pa se u tom smislu smatra jednom od najmađih banja u Srbiji, mada je njena istorija znatno duža.

SRBIJA TURIZAM KUĆA ŽIVOJINA MIŠIĆA Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Prirodne lepote u okolini

Uživanje u miru i tišini jedne od najmlađih banja u našoj zemlji je, slobodno se može reći zagarantovano. A sve to je dopunjeno i ljubaznošću meštana.

Ipak, ukoliko tokom boravka u Banji Vrujci imate želju da otkrijete i okolinu, budite spremni na mnogo toga što treba videti.

U selu Struganik, koje je udaljeno tek nešto više od pet kilometara od banje, nalazi se rodna kuća čuvenog srpskog vojskovođe Živojima Mišića. Danas funkcioniše kao memorijalni kompleks, a kako navodi „Banjavrujci.info“, posetocima se nudi mogućnost upoznavanja bogate zbirke koja je sačinjena iz istorijskog i etnološkog dela.

Banja Vrujci bazen Foto: Wikimedia/Grujicb

Čak 15 vrsta slepih miševa, koji se smatraju reliktnim na evropskom tlu obitavaju u Ribničkoj pećini, koju oko sedam kilometara deli od Banje Vrujci. Reka Ribnica po kojoj i pećina nosi naziv i njen kanjon odličan su izbor za ljubitelje prirode. A u istoimenom selu nalazi se i svetinja, koja je podignuta na mestu nekadašnjeg manastira Ribnica, za koji se smatra da potiče još iz nemanjićkog perioda. Ipak, crkva u Ribnici novijeg je datuma, budući da je podignuta 1907. godine i posvećena je svetim apostolima Petru i Pavlu.

Mionica je udaljena nešto manje od deset kilometara, a na oko 25 kilometara udaljenosti od Banje Vrujci nalazi se i Ravna Gora. U okolini Vrujaca su i Divčibare i Rajac, te manastiri Lelić i Bogovađa, kao i manastir Ćelije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sibir ili Srbija? Snežna mećava zavejala Divčibare

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Cana

    12. avgust 2024. | 21:04

    Prelepa i najlepsa banja. Cak imamo i vikendicu nedaleko u jednom selu Todorin Do . I nebih je menjala nizasta na svetu. Imam svu lepotu. Zdrav vocnjak,svoje voce,rakiju kucerak skroman, dobre komsije dobre ljude . Volela bih da se jos ulozi u banju i okolna sela ... jer to je nesto sto trebamo cuvati... Poz.Cana

    Podelite komentar

  • Зора

    12. avgust 2024. | 23:58

    Бања Врујци добра Бања. Смештај у.апартмани ЛУКА МНОГО ДОБРО.

    Podelite komentar