• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na samo dva sata od Beograda nalazi se savršeno mesto za izlet, a nije u Srbiji: Raj za ljubitelje dobre klope

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na vrhu katedrale, odnosno njenog zvonika nalazi se još jedna od segedinskih atrakcija - vidikovac sa koga pogled puca prema gradu

  • 0
Segedin, Mađarska Foto: Pixabay/csupordezso

Mnogima poznat zbog šopinga, ali i blizine Morahalom banje, Segedin se nalazi nedaleko od granice sa našom zemljom, pa ne čudi što ovaj mađarski grad često posećuju i srpski turisti.

Uz to, u pitanju je destinacija koja može da zadovolji turiste različitih ukusa. Kako one koji Segedin posećuju najpre zbog istorije i arhitekture, tako i one koji žele da uživaju u šopingu, ali i u gurmaskim specijalitetima, po kojima je grad takođe poznat.

Ne treba zaboraviti ni zoološki vrt, koji je posebno atraktivan za najmlađe turiste.

Katedrala kao atrakcija

Kao jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija izdvaja se Segedinska katedrala. Podignuta je početkom prošloga veka i to iz vrlo simboličnog razloga.

Zavetna crkva, katedrala, Segedin Foto: Jelena Ostojić

Razorne poplave pogodile su Segedin 1879. godine, ali je grad spašen. Nešto kasnije je podignuta i ova katedrala, u znak zahvalnosti što je grad, uprkos poplavama Segedin opstao, navodi „Thewalkingparrot“.

I ne samo da je u pitanju najznačajnija atrakcija grada, već je to i jedna od najvećih svetinja u celoj zemlji. Građena je u stilu mađarske secesije i prepoznatljiva je što po muralima i vitražima, što po bogatim ukrasima.

Na vrhu katedrale, odnosno njenog zvonika nalazi se još jedna od segedinskih atrakcija - vidikovac sa koga pogled puca prema gradu.

Gradski trgovi

U samom centru grada nalazi se Trg Dom, na kome se uz pomenutu katedralu, nalaze i kula Domotor i Muzej umetnosti u palati Reok.

Uz lokalno stanovništvo, na ovom trgu se često mogu videti i turisti. Tim pre što se u neposrednoj blizini nalaze i brojni ugostiteljski objekti. Upravo se na ovom trgu u Segedinu često organizuju i mnogi zanimljivi događaji, što ga čini žilom kucavicom grada.

segedin Foto: Jelena Ostojić

Tek koji minut lagane šetnje deli taj i trg Sečenji, koji okružuju još neke gradske znamenitosti. Narodno pozorište, Gradska većnica i Muzej Mora Ferenca, koji posetiocima nudi mogućnost da upoznaju značajne etnografske i arheološke eksponate koji svedoče bogatoj istoriji ovog mađarskog grada, neke su od znamenitsoti u blizini ovog segedinskog trga koje vredi videti i posetiti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sa Zavetne crkve u Segedinu pogled je predivan, pravoslavna jedna od retkih koje su izdržale poplavu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja