• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Evropi, a zbog ovog muzeja turisti ga posećuju cele godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

U južnom delu zemlje, na obalama Jadranskog mora, leži grad bogate istorije, koja seže vekovima unazad

  • 0
Dubrovnik Foto: Shutterstock/ DaLiu

Drevna Raguza, Dubrovnik je danas jedna od najpoznatijih hrvatskih turističkih destinacija. I baš zato se aktivno bori protiv prekomernog turizma.

U južnom delu zemlje, na obalama Jadranskog mora, leži grad bogate istorije, koja seže vekovima unazad.

Još u periodu neolita, te bronzanog i gvozdenog doba je područje, na kome se danas nalazi Dubrovnik, bilo naseljeno, navodi „Vikipedija“. Istorijski podaci ukazuju na to da je grad osnovan najverovatnije tokom sedmog veka.

Gradske zidine

Zbog obilja atrakcija se staro jezgro Dubrovnika i gradske zidine često karakterišu kao muzej na otvorenom, pa se u tom smislu navodi da je za posete otvoren tokom cele godine, ističe TO Dubrovnik.

Dubrovnik Dubrovnik / Foto: Telegraf.rs

Postoje tri ulaza na gradske zidine, čija je dužina čak 1.940 metara. U okviru zidina postoje i tvrđave i to njih čak pet, ali i 16 bastiona i kula.

Svih pet tvrđava su odigrale značajnu ulogu u istoriji ovog hrvatskog grada, budući da su u vreme postojanja Dubrovačke republike imale odbrambenu funkciju. U okviru gradskih zidina nalaze se njih tri i to tvrđava Sveti Ivan, Bokar i Minčeta, dok su tvrđave Revelin i Lovrijenac izdvojene i to jedna na istoku, druga na zapadu.

Dubrovački akvarijum nalazi se u prizemlju tvrđave Sveti Ivan i važi za jednu od gradskih znamenitosti. U istoj tvrđavi i to na prva dva sprata, funkcioniše i Pomorski muzej.

Baš podno te tvrđave nalazi se Porporela, šetalište sa svetionikom, koje je jedan od simbola grada.

hrvatska Dubrovnik / Foto: Shutterstock

Dubrovački Stradun

Glavna ulica starog dela grada ujedno je i mesto, koje je mnogim turistima najatraktivnije. Stradun ili Place nije samo najšira ulica u Dubrovniku, već je po mišljenju mnogih i najlepša. A zahvaljujući njoj je staro jezgro grada podeljeno, praktično na dva dela i to južni i severni.

Datira još iz 11. veka, a danas je jedno od omiljenih mesta za šetnju i Dubrovčana i onih koji ovaj grad posećuju.

Velika Onofrijeva fontana, gradski zvonik na kome se nalazi sat, palata Sponza i Luža, nekadašnja zvonara, neke su od atrakcija tog dela starog jezgra Dubrovnika.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dubrovnik stari grad

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja