• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na manastirskim ruševinama su ruski monasi pronašli Bogorodičinu ikonu i doneli je u Srbiju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna od najpoznatijih relikvija tumanskog manastira je i ikona Presvete Bogorodice, poznate kao Majka Božija „Kurskaja“

  • 0
Manastir Tumane ikona Majka Božija Kurskaja Foto: Manastir Tumane

Podno golubačkih planina, na levoj obali istoimene reke, nalazi se srednjevekovni manastir Tumane, koji čuva mošti dvojice svetaca i sećanje na bogatu istoriju.

Iako postoji nekoliko narodnih predanja o nastanku naziva Tumane i o tome čija je zadužbina ova svetinja, zapravo ne postoje pouzdani podaci o tome. Ipak, srpski junak Miloš Obilić najčešće se pominje kao zadužbinar.

Izuzev po interesantnim predanjima, manastir Tumane poznat je i po čudotvornim moštima Prepodobnog Zosima Sinaita, znanog i kao Zosim Tumanski, ali i po moštima Prepodobnog Jakova.

Duga istorija Tumana

Na nešto manje od deset kilometara udaljenosti od Golupca nalazi se manastir Tumane, o čijem postanku nema zapisanih tragova. Ali su tu narodna predanja, koja su očuvana do današnjih dana.

Manastir Tumane Sretenjskim ordenom odlikovan za izuzetne zasluge u vršenju misionarske delatnosti Foto: Manastir Tumane

Poznato je, pak da je 70-ih godina 16. veka zabeleženo prvo pominjanje ove svetinje i to u tadašnjim turskim popisima.

Trpeo je manastir Tumane i stradanja i razaranja, pa zato i ne postoji mogućnost da se zna sa sigurnošću kako je prvobitna manastirska crkva, odnosno manastirski kompleks izgledao, istaknuto je na zvaničnom sajtu ove svetinje.

Današnja crkva, koja je posvećena Svetom arhanđelu Gavrilu podignuta je 1924. godine, kojom prilikom je i osvećena.

Zanimljivo je pomenuti da istorija ove svetinje beleži i podatak da su se krajem 17. veka, u vreme Velike seobe Srba, upravo u manastiru Tumane susreli grof Đorđe Branković i tadašnji srpski patrijarh, Arsenije Treći Čarnojević.

Bogorodičina ikona

Jedna od najpoznatijih relikvija tumanskog manastira je i ikona Presvete Bogorodice, poznate kao Majka Božija „Kurskaja“.

Manastir Tumane, Veliki petak Foto: Nikola Tomić

Prema predanju, u pitanju je ikona koju su ruski monasi doneli u našu zemlju, a koja je pravim čudom preživela stradanje manastira u blizini Kurska u Rusiji. Zapravo su nedugo nakon stradanja te svetinje, a u toku Oktobarske revolucije, ruski monasi u ruševina pronašli ovu Bogorodičinu ikonu i to potpuno netaknutu.

Najpre su je doneli u Miljskov manastir, da bi 1936. godine, kada su prelazili u manastir Tumane, obogatili ovu svetinju i Bogorodičinom ikonom.

Da sve bude još interesantnije, ne samo da se za ovu ikonu vezuju mnoga čudotvorna isceljenja vernika, već i jedan značajan događaj. Šezdesetih godina prošloga veka su se dvojica ljudi odlučili da ukradu ovu ikonu, ne bi li od njene prodaje u zapadnom svetu zaradili.

Manastir Tumane, Veliki petak Foto: Nikola Tomić

Nedugo nakon što se vagon u kome su se nalazila dvojica kradljivaca, ali i čudotvorna Bogorodičina ikona, jednostavno zapalio, ikona je vraćena tamo gde pripada. Tačnije, jedan od kradljivaca je tom prilikom stradao, dok se drugi, u najmanju ruku uplašen onim što je doživeo, vratio u manastir Tumane i sa sobom poneo ovu ikonu, koja je uprkos pomenutom događaju, bila bez ikakvih oštećenja.

Sve do 2010. godine je čuvana u okviru kapele manastira Tumane. Uz blagoslov episkopa braničevskog je tada preneta u crkvu ovog manastira.

Bogorodičina ikona je izrađena u srpsko-vizantijskom stilu i prikazuje na vrlo lep način Presvetu Bogorodicu i Bogomladenca. Danas se nalazi u tronu manastirske crkve i oko nje je bogato ukrašeni ram.

Na ovoj, po mišljenju mnogih vernika, čudotvornoj ikoni, mogu se uočiti i različita oštećenja, do kojih je došlo kako zbog protoka vremena, tako isto i zbog istorije ikone, koja je praćena i progonima i ratnim dešavanjima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bogorodica Tumanska

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja