• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boemski duh Beograda u Skadarliji: Beogradska ulica kao čuvar prestoničke istorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posebno u toku leta je zanimljivo prošetati Skadarskom i osetiti čari kafanskog života glavnog grada naše zemlje

  • 0
Stari Beograd Foto: Shutterstock

Gotovo svaki turista koji posećuje Beograd ne propušta da prošeta centralnom gradskom ulicom koja vodi do Kalemegdana, ali i još jednom.

Brojni prestonički restorani upotpunjuju boemsku atmosferu po kojoj je Skadarska ulica u Beogradu prepoznatljiva. Posebno u toku leta je zanimljivo prošetati Skadarskom i osetiti čari kafanskog života glavnog grada naše zemlje.

Izuzev prestoničkih kafana i restorana, Skadarska čuva uspomenu i na čuvenog srpskog pesnika Đuru Jakšića, čija se kuća u ovoj ulici nalazi, kao i na isto tako čuvenog, ali pevača narodne muzike, Tomu Zdravkovića, budući da se spomenik njemu posvećen od nedavno nalazi u Skadarskoj ulici.

Boemi kao zaštitni znak Skadarlije

Da bi se bolje razumelo kako je došlo do toga da jedna od centralnih gradskih ulica bude danas prepoznata kao bomeska četvrt Beograda, koja se često poredi sa pariskim Monmantrom, valjalo bi se vratiti na početak prošloga veka.

Kalemegdan, Beograd, tvrđava, Kalemegdanska tvrđava, Skadarlija Foto: Shutterstock

Nedugo nakon što je, tada čuvena kafana „Dardaneli“, koja se nalazila na Trgu Republike, srušena, ljubitelji dobre kapljice, koji su tada važili za boeme, ostali su bez „druge kuće“.

Kako su u to doba u Skadarskoj ulici, koja se u blizini čuvene prestoničke kafane nalazila, postojale mnoge prizemne građevine, koje su oličavale tradicionalni stil gradnje, to su nekako spontano gosti „Dardanela“ upravo tu pronašli svoj kutak, navedeno je na zvaničnom sajtu beogradske opštine Stari Grad.

U to doba su u Skadarskoj živeli ne samo ugostitelji, nego i trgovci i pojedine zanatlije. Bilo je i rentijera, koji su se bavili izdavanjem stanova.

Restoran Tri šešira Skadarlija Foto: Shutterstock

Da sve bude još interesantnije, ulica je bila nezvanično podeljena na „dorćolski“ i „palilulski“ kvart, jedan sa leve strane ulice, drugi sa desne.

Mnoge skadarlijske kafane koje i danas postoje otvorene su u drugoj polovini 19. veka, a sama ulica današnji naziv stiče 1872. godine. U jednom kratkom vremenskom periodu, je naziv ove ulice promenjen u Ružina ulica.

Kuća čuvenog pesnika

U broju 34 u Skadarskoj ulici nekada je živeo Đura Jakšić, srpski pesni i slikar, koji je ostao upamćen i kao jedan od beogradskih boema.

U poslednjim decenijama prošloga veka je kuća, u kojoj je Đura živeo preuređena i u njoj se danas organizuju zanimljive kulturne manifestacije. Izuzev spomen table, na kojoj se može videti i pesnikov portret u relejfu, ispred same kuće nalazi se i spomenik Đuri Jakšiću.

Spomenik Tomi Zdravkovicu, Skadarlija Foto: Nikola Anđić

Početkom oktobra prošle godine je u Skadarliji svečano otkriven i spomenik čuvenom srpskom pevaču, Tomi Zdravkoviću.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Doček Nove godine u Skadarliji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja