• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za ovo grčko ostrvo nikad niste čuli, a prelepo je: Posećuju ga vernici iz celog sveta, a ima čak 750 crkava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tinos je poznat najpre po religioznom značaju, budući da se na njemu, pored ostalog nalazi i crkva posvećena Bogorodice Evangeliste, kao i Bogorodičina ikona, za koju se smatra da je čudotvorna

  • 1
Tinos Ana Perišić, Ona.rs

Na oko 120 kilometara udaljenosti od glavnog grada Grčke, nedaleko od mondenskog Mikonosa, nalazi se Tinos, ostrvo koje pripada grupaciji Kiklada.

Osim Mikonosa, nedaleko od Tinosa nalazi se i ostrvo Andros.

Površine je nešto manje od 195 kvadratnih kilometara, navodi „Vikipedija“ i širom Grčke je poznato i po verskom turizmu. Posebno je interesantno posetiti ovo kikladsko ostrvo na dan kada se obeležava Uspenje Presvete Bogorodice u Grčkoj, 15. avgusta, budući da se organizuju svečani događaji u čast Bogorodice.

Čak više od 750 kapela i crkava, što pravoslavnih, što katoličkih krase jedno od ostrva Kiklada. Tinos je poznat najpre po religioznom značaju, budući da se na njemu, pored ostalog nalazi i crkva posvećena Bogorodice Evangeliste, kao i Bogorodičina ikona, za koju se smatra da je čudotvorna.

Umetnost u mermeru

Čuveni anktički vajar po imenu Fidija, čije je delo koje prikazuje vrhovnog boga grčkog panteona u Olimpiji jedno od sedam svetskih čuda starog sveta, prema legendije samo sa stanovnicima kikladskog ostrva Tinos delio tajne svog zanata, ističe „Visitgreece“.

Budući da su u antičko doba upravo na Tinosu živeli mnogi, u to doba poznati skulptori i vajari, to ne čudi što samo na ovom grčkom ostrvu postoji Muzej mermernih zanata.

Sa 40-ak sela, u kojima se mogu videti građevine u tradicionalnom ostrvskom stilu, Tinos ima toliko toga da ponudi posetiocima. I baš zato nije lako odabrati koje od svih mesta na ostrvu posetiti.

Neke od zanimljivih lokacija

Jedno od najvećih je Pirgos, u čijoj blizini se nalazi i selo Panormos, koje je poznato po brojnim tavernama, u kojima se služe morski specijaliteti.

Tinos Ana Perišić, Ona.rs

Mesto Isternia je udaljeno oko 20 kilometara od Hore, glavnog grada ostrva i poznato je po fantastičnom pogledu na plavetnilo Egejskog mora. U Isterniji se nalaze i lokalne radionice u kojima se obrađuje mermer, kao i Muzej umetnika Isternije.

Ulice ovog mesta prekrivene su mermerom, što ih čini posebnim. Uz to, iz ovog mesta vodi staza na kojoj takođe postoje mermerni delovi i koja vodi do mora, odnosno do zaliva Isternija, gde se nalazi jedna od poznatih ostrvskih plaža, smeštajni i ugostiteljski objekti, u kojima se mahom služe specijaliteti od ribe.

Plaže na Tinosu su posebna priča. Bez obzira da li posetioci imaju želju da uživaju na mirnim, divljim ili moderno uređenim plažama, ako posete ovo kikladsko ostrvo, pronaći će onu koja je baš po njihovoj meri.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Andrej

    16. avgust 2024. | 08:52

    Niko nije cuo? Bio sam do sada 3 puta i jos cu! Ostrvo je, po mom misljenju, savrseno ako ne trazite zurke i provod te vrste. Ali zato se i kombinuju 2 ili 3 ostrva kad idete na Kiklade pa imate od svega po malo. Plaze prelepe, sela u unutrasnjosti fascinantna, uvek pogled puca ka moru i pucini. Hrana vrhunska, restorani grcki prelepi. Nije ni previse skupo a guzve nema, ljudi ima taman koliko treba. Bogorodicina crkva je prica za sebe, i na svakom brdu je po jedna crkvica. Vetar zna da zaduva jako ali zato nikad nije pretoplo, ne oznojite se nikad. I jos jedna stvar, nemojte ici na Tinos, rado bih ga ljubomorno cuvao za sebe.

    Podelite komentar