• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova banja je jedna od najmlađih u Srbiji i savršena za beg iz grada: Ovo je odmor za dušu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemojte zaboraviti da zakačite maramicu na ovom mestu

  • 1
Prolom Banja Foto: Wikimedia/Katarina Z

Na jugu naše šarene Srbije, između Niša i Prištine na nadmorskoj visini do 668 metara, nalazi se i jedna od najmlađih banja u Srbiji. 

Prolom Banja je poznata po lekovitim izvorima, za koje se veruje da su korišćeni još u praistori. Međutim, iako su mnoge druge banje u Srbiji dobile na važnosti u 19. veku i čiji se ugled brzo izgradio, Prolom Banja je svoj razvoj i procvat doživela tek nakon Drugog svetskog rata, kada je termalne izvore preuzela "Planika" iz Kuršumlije.

Tu i tamo moglo se načuti o "čudesnom izlečenju nekog od gostiju". Godine 1968. otvoren je poznati hotel "Radan" sa delom za lečenje i time je zvanično započeo "rad" ove banje. Ali, tek u kasnim 1970-im je ona dobila status banje. U periodu između 1981. godine i 1986. godine geoistražnim bušenjem dobijena je izdašnost od oko 11 litara u sekundi, lekovite banjske vode temperature do 29 stepeni celzijusa.

Prolom banja Foto: Shutterstock

Lekoviti termalni izvori

Prolom Banja je najpoznatija po svojoj mineralnoj, flaširanoj istoimenoj vodi. Temperatura Prolom vode na izvoru kreće se između 26 i 31,5 stepeni celzijusa.

Ali, mineralna voda u Prolom Banji nije jedino po čemu je ona izgradila svoj ugled. U Prolom Banji možete naći i lokalitet sa visokomineralnim blatom. Zemlja sa tog lokaliteta prolazi kroz tri stadijuma pripreme ( prosejavanje, zagrevanje i mešanje sa Prolom vodom) pre nego što postane spremna za terapijsko korišćenje. Takođe, najviše se govori o preporukama onima koji imaju probleme sa bubrezima.

Prolom Banja Foto: Telegraf

Pejzaži i atrakcije zbog kojih ćete se vraćati

Ako posećujete ovu banju barem na vikend, obavezno prošetajte do lepe crkve Lazarice, koja je sagrađena u 19. veku i jedina je crkva brvnara u Topličinom kraju.

Pasivan i aktivan odmor je uvek u ponudi Prolom Banje, a ako ste osoba koja voli šetnje, nećete se nimalo razočarati. Naime, urađene su staze zdravlja, ukupne dužine od 28,4 kilometara, a vode do obližnjih atrakcija. Dovešće vas i do mesta poput Đavolje varoši, do koje se stiže nakon 11 kilometara. Takođe iz hotela ljudi često idu na izlete koji su u ponudi, kao što je do Lukovske Banje, najviše u Srbiji.

Naravno, za one koji biraju da budu u samom lečilištu, mogu se posetiti bazeni, tereni za sportove i slične rekreacije.

Ne treba zaboraviti ni na most na kom su prikačene maramice, takozvani Most tajnih želja. Turisti mogu poželeti želju i zakačiti maramicu, a veruje se da će se ostvariti. A, za ljubitelje dobrog piva, zanimljivo je probari Prolom pivo, koje se može naći samo u ovoj banji.

(Ona.rs/Banjeusrbiji.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U memorijalnom kompleksu Popina nalazi se čuveni spomenik "Snajper"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dragan

    16. avgust 2024. | 15:20

    Najmlađa i najskuplja..mogli bi da spuste cene pa da bude dostupna i onima sa plicim dzepom.

    Podelite komentar