• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveća svetinja srednjevekovne Srbije ujedno je i najbolje očuvana iz tog perioda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srednjevekovni sprski manastir Visoki Dečani izgrađen je 1327. godine u dolini reke Dečanske Bistrice i zadužbina je sina srpskog kralja Milutina, kralja Steafan Uroša Trećeg Dečanskog

  • 0
Mošti svetitelja u Visokim Dečanima privlače veliki broj vernika i posetilaca Foto: Tanjug/Anđelko Utješanović

Podno moćnih Prokletija, nedaleko od Peći, u zapadnom delu Metohije, jedan srpski kralj je izgradio jednu od svojih zadužbina.

Srednjevekovni srpski manastir Visoki Dečani izgrađen je 1327. godine u dolini reke Dečanske Bistrice i zadužbina je sina srpskog kralja Milutina, kralja Stefana Uroša Trećeg Dečanskog.

Car Dušan, poznat i kao Dušan Silni, nastavio je ono što je njegov otac započeo, te je 1335. godine dovršio gradnju ovog srednjevekovnog manastira.

Pored toga što je reč o najvećoj srpskoj srednjevekovnoj svetinji, manastir Visoki Dečani smatra se i najbolje očuvanom građevinom tog tipa iz perioda srednjeg veka, navodi "Turizaminfo".

Mošti svetitelja u Visokim Dečanima privlače veliki broj vernika i posetilaca Foto: Tanjug/Anđelko Utješanović

Velelepna građevina

Razlog zbog koga je manastir nazvan Visoki Dečani vezuje se za njegov izgled, odnosno činjenicu da glavna manastirska crkva dostiže visinu od čak 30 metara. Dužina crkve posvećene Vaznesenju Gospodnjem, odnosno Spasovdanu i Hristu Pantokratoru je 36 metara.

Osim zbog proporcija, ovaj srpski srednjevekovni manastir je poznat kao Visoki Dečani i zbog još nečega. Prilikom gradnje Dečana su korišćeni materijali, koji su u to doba bili smatrani skupocenim. U tom smislu se "visoki" odnosi na značaj koji je manastir u to vreme imao.

Ne treba zaboraviti ni da je u pitanju manastir jedinstvene arhitekture.

Manastirski kompleks

Izuzev petobrodne glavne crkve, koja ima karakteristike kako romaničke, tako i gotičke arhitekture, u okviru manastirskog kompleksa se, pored ostalog nalaze i dva paraklisa. Jedan od njih posvećen je Svetom Nikoli i nalazi se na južnoj strani, dok se na severnoj strani uočava paraklis koji je posvećen Svetom Dimitriju.

Visoki Dečani na KiM Foto: Tanjug/Anđelko Utješanović

Fra Vita iz Kotora bio je glavni majstor, dok je arhiepiskop Danilo Drugi bio zadužen za nadgledanje radova tokom gradnje manastira, u kome se nalaze i mošti Stefana Dečanskog, a za koje se smatra da su čudotvorne.

Na listi UNESCO-a, koja nosi naziv "Srednjevekovni manastiri na Kosovu" se, uz srpski srednjevekovni manastir Gračanicu i Saborni hram Bogorodice Ljeviške, počev od 2004. godine nalazi i manastir Visoki Dečani.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedini objekat koji i dalje čuva Kfor, otac Petar im je zahvalan: Visoki Dečani živi svedok istorije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja