• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najsunčanije mediteransko ostrvo: Na Kipru je više od 300 dana obasjano suncem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz odlične plaže, Kipar turistima može da ponudi i značajne arheološke lokalitete, budući da su mikenski Grci prvobitno naselili ovo, danas mediteransko ostrvo

  • 0
Limasol, Kipar Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Uživanje u suncu je na jednom od ostrva Mediterana zagarantovano gotovo cele godine, budući da je na Kipru, u proseku više od tri stotine dana sunčano.

I dok ima onih koji tokom leta žele da posete čuvene mediteranske ostrvske destinacije, Kipar je interesantan i u drugim periodima godine. Iako možda ne podjednako toplo kao u toku vrelih letnjih meseci, ovo ostrvo i te kako može da ponudi uživanje i tokom ostalih meseci.

Uz odlične plaže, Kipar turistima može da ponudi i značajne arheološke lokalitete, budući da su mikenski Grci prvobitno naselili ovo, danas mediteransko ostrvo.

Lokalna gastronomska ponuda je još jedan od razloga zbog koga Kipar privlači turiste iz celog sveta.

Kipar Most Ljubavi Cyprus Bridge of Lovers Foto: Shutterstock

Destinacija sa manje gužve

Ako se izuzme letnji period, kada je Kipar generalno govoreći i najposećeniji, oni koji se odluče za posetu u drugim periodima godine, imaće priliku da uživaju u kupanju i sunčanju, ali sa manje gužve. Nema sumnje da je to jedan od benefita koji turistima znači.

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija ostrva je i Petra tu Romiu. Reč je o mestu na kome je, prema antičkim mitovima, iz morske pene rođena boginja Afrodita.

Afrodita, Grčka mitologija, Kipar Afroditina stena na plaži kod Pafosa, jugozapadna obala Kipra, gde se po grčkom mito rodila Afrodita, boginja ljubavi. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Paul167

- Legenda kaže da je Afrodita rođena iz morske pene u Petra tu Romiu, poznatom kao Afroditina stena - rekla je za "Travelandleisure" lokalni vodič, Sirin Suha i dodala:

- Ne samo da je ovo područje prožeto mitologijom, već je i veoma lepo i popularna turistička lokacija.

Idealan spoj mora i planine

Neke od najlepših plaža na Mediteranu nalaze se na Kipru. Nissi plaža u poznatom kiparskom letovalištu, Aja Napi, se često među njima izdvaja, mada ni mnoge druge lepotom za njom ne zaostaju.

Arheološko nalazište Kurion i manastir Kikos su još neke od posećenijih turističkih atrakcija ostrva.

Osim uživanja na čuvenim kiparskim plažama, ljubiteljima prirode se nudi prilika i da posete planinu Trodos.

Zanimljiva planinska sela i svetinje, koje su upisane na UNESCO-vu listu samo upotpunjuju lepotu Trodosa. Uz to, region u kome se ova planina nalazi je poznat i po odlično očuvanoj staroj tradiciji vinogradarstva. Posetiocima se nudi mogućnost i obilazaka lokalnih vinarija, u kojima mogu da degustiraju kiparska vina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posidi je jedno od omiljenih letovališta na Halkidikiju i u novembru može biti magičan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja