• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mestu današnjeg Narodnog muzeja nekada su se okupljali boemi: Tačka susreta kroz vekove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trenutak kada je odlučeno da ta kafana, koja je važila za stecište mnogih umetnika toga doba, koji su uživali u časici razgovora sa istomišljenicima, ali i u kapljici, što bi se narodski reklo, bude srušena, označio je i početak promena koje će dovesti do današnjeg izgleda centralnog gradskog područja

  • 0
Trg Republike Foto: Nikola Tomić

Istorija Beograda, svidelo se to nekom ili ne, vezana je i za kafane. Među njima se polovinom 19. veka izdvajala ona, koja se nalazila na današnjem Trgu Republike.

Na mestu na kome su kasnije podignuti i Narodni muzej Srbije i spomenik knezu Mihailu, nekada su se u kafani „Dardaneli“ okupljali beogradski boemi.

Trenutak kada je odlučeno da ta kafana, koja je važila za stecište mnogih umetnika toga doba, koji su uživali u časici razgovora sa istomišljenicima, ali i u kapljici, što bi se narodski reklo, bude srušena, označio je i početak promena koje će dovesti do današnjeg izgleda centralnog gradskog područja.

Muzej na mestu kafane

Polovinom 19. veka je tadašnji ministar prosvete, Jovan Sterija Popović na dan 10. maja 1844. godine doneo ukaz o osnivanju „Muzeja serbskog“. Nekoliko decenija kasnije je, kako navodi „Vikipedija“ podignuto zdanje, u kome se danas nalazi Narodni muzej Srbije i to baš na mestu na kome je nekada postojala čuvena prestonička kafana „Dardaneli“.

Andra Stevanović, srpski arhitekta i profesor Velike škole. Uprava fondova, danas Narodni muzej u Beogradu / Foto: Wikipedia/Museum of Science and Technology Belgrade

Međutim, prvobitno je tu bila smeštena Uprava fondova, pa Hipotekarna banka, da bi Narodni muzej počeo da koristi ovo zdanje 1952. godine.

Nekoliko puta je ta građevina obnavljana. U novijoj istoriji je Narodni muzej Srbije dugo godina bio renoviran, da bi konačno za javnost ponovo bio otvoren 28. juna 2018. godine, kada se obeležava Vidovdan.

Trg Republike Foto: Nikola Tomić

Bogata stalna postavka

Brojni artefakti koji datiraju još iz perioda pelolita mogu se danas videti u okviru stalne postavke Narodnog muzeja Srbije. Izložbeni prostor zauzima površinu od pet hiljada kvadratnih metara i prostire se na tri srpata, istaknuto je na zvaničnom sajtu Narodnog muzeja Srbije.

Eksponati koji datiraju od perioda paleolita pa do perioda antičkih kultura, grčke i rimske, mogu se videti u prizemlju Narodnog muzeja Srbije na beogradskom Trgu Republike.

Na prvom spratu ovog zdanja se posetiocima pruža mogućnost da se upoznaju sa istorijom srednjeg veka. U okviru deset tematskih celina mogu videti i srednjevekovne i eksponate koji prate istoriju sve do izbijanja Prvog srpskog ustanka. Takođe se u tom delu muzeja nalaze i dela srpskih slikara, koji su živeli i stvarali tokom 18. i 19. veka.

Tri celine se uočavaju na drugom spratu ovog beogradskog muzeja, do kojih su dve u okviru stalne postavke. Izuzev dela jugoslovenskih slikara koji su stvarali tokom minulog veka, u tom segmentu izložbenog prostora Narodnog muzeja Srbije se posetiocima nudi prilika da se upoznaju i sa delima nekih od najpoznatijih slikara na svetskom nivou.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srpska deca iz Hrvatske posetila Narodni muzej u Beogradu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja