• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstarija srpska planina potpuno je jedinstvena: Rakošna priroda i 250 izvora vode oporavljaju dušu i telo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klimatski uslovi koji preovlađuju na ovoj planini nadomak Vrnjačke Banje zaslužni su za to što boravak na Goču i te kako ima pozitivan uticaj na ljudski organizam

  • 1
Planina Goc Foto: Wikipedia/Bobik

Budući da se na nadmorskoj visini od 1.216 metara nalazi Ljutken, najviši vrh Goča, to se ova srpska planina smatra nižom planinom. Goč nadvisuje jednu od najstarijih, ali i turistički najatraktivnijih banja u Srbiji, Vrnjačku Banju. Kako ih deli tek oko 13 kilometara, pravi je izbor za izlet za sve koji borave na ovoj planini.

Obilje izvora vode, koja se smatra zdravom i može se piti, uočljivi su na ovoj planini. Zapravo ih je oko 250, navodi TO Vrnjačka Banja.

Na ovoj sprskoj planini obitava čak oko 650 biljnih vrsta. Ono što je posebno interesantno pomenuti jeste da na Goču raste čak više od dve stotine biljaka, koje se svrstavaju u red aromatičnih, odnosno onih koje su poznate po lekovitosti.

planina Goč Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Oporavak na Goču

Klimatski uslovi koji preovlađuju na ovoj planini nadomak Vrnjačke Banje zaslužni su za to što boravak na Goču i te kako ima pozitivan uticaj na ljudski organizam.

Svemu tome u velikoj meri doprinosi i obilje biljnih vrsta koje na ovoj planini rastu, ali i područja gotovo netaknute prirode.

Planina Goc Foto: Wikipedia/Bobik

Pored toga što se smatra da boravak na Goču u velikoj meri može da pomogne ljudskom organizmu da se oporavi i to najpre zato što se smatra da pozitivno utiče na imunitet, takođe postoje indicije da može pomoći i osobama koje pate od anemije. Takođe, boravak na Goču pozitivan uticaj ima i na funkcionisanje nervnog sistema.

Šetnja uređenim stazama

Otkrivanje prirodnih lepota kojima je priroda obilato darovala Goč tek je jedna od aktivnosti koju često biraju turisti prilikom posete ovoj planini.

Vrnjačka Banja, planina Goč Foto: Shutterstock

Tim pre što na Goču postoji i značajan broj planinarskih staza koje su adekvatno obeležene. Zahvalnost za to posetioci ove planine svakako duguju planinarskim društvima, koja su i zaslužna za obeležavanje planinarskih staza.

U toku zime se posetiocima Goča nudi i mogućnost uživanja u skijanju, jer na planini postoje i ski-staze, koje su primarno namenjene početnicima, ali i onima za koje je skijanje rekreativna aktivnost. Uz školu skijanja, u okviru ovog ski-centra posetiocima se nudi i mogućnost korišćenja ski-liftova i žičare.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovde svako kreira svoj odmor po želji: Vrnjačka Banja je mesto odmora, zabave i kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • JankoM

    21. avgust 2024. | 07:02

    Ja mislim da je Sarplanina najlepsa Srpska planina.

    Podelite komentar