• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveće jezero u Sloveniji je idealna zamena za more: Ljubitelji prirode ga obožavaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko posećujete ovu destinaciju u zimskom periodu, u blizini se nalazi i skijalište Vogel

  • 1
Bohinjsko jezero, Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/ivabalk

U zapadnom delu zemlje, u okviru Nacionalnog parka Triglav, a podno istoimene slovenačke planine leži Bohinjsko jezero. Od glavnog grada Slovenije, Ljubljane, ovaj biser prirode deli tek nešto manje od 80 kilometara, dok je od Beograda Bohinjsko jezero udaljeno oko 670 kilometara.

Smešteno u glacijalnoj dolini, Bonjsko jezero sadrži oko stotinu miliona kubnih metara vode, ističe „Slovenija-terme“ i smatra se najvećim jezerom po površini u celoj zemlji.

Temperatura jezerske vode

Prosečna temperatura vode u Bohinjskom jezeru je prijatnih 22 do 23 stepena Celzijusove skale u toku leta.

Bohinjsko jezero, Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/ivabalk

Ipak, u zimskom periodu se neretko događa da voda ovog poznatog jezera u Sloveniji zaledi, što takođe može posetu da čini interesantnom.

Tokom leta posetiocima Bohinjskog jezera na raspolaganju su i mnoge, vrlo zanimljive aktivnosti. Izuzev u sportskom ribolovu i naravno, plivanju i ronjenju, u toku leta mogu se oprobati i u jedrenju i veslanju. Takođe su u ponudi i organizovani obilasci jezera čamcima.

Budući da u letnjem periodu temperatura vode Bohinjskog jezera može da dosegne i 25 stepeni Celzijusovih, to se obično u toku meseca jula i avgusta i preporučuje kupanje u vodama ovog jezera.

Ukoliko posećujete ovu destinaciju u zimskom periodu, u blizini se nalazi i skijalište Vogel.

Prvi-ski centar u Sloveniji

Na tek nešto više od deset kilometara udaljenosti od Bohinjskog jezera nalazi se Bohinjska Bistrica, koja je okarakterisana kao administrativni centar celokupne opštine. Ujedno je to i ne samo najveće naselje u opštini Bohinj, nego i prvi ski-centar u zemlji, budući da radi još od 1914. godine.

Bohinjsko jezero, Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/ivabalk

Zbog prirodnih karakteristika samog područja u kome se Bohinjsko jezero nalazi, ovu slovenačku destinaciju uglavnom biraju ljubitelji prirode, ali i planinari i generalno svi oni turisti koji imaju želju da u prirodnim lepotama Bohinja i njegove okoline u potpunosti uživaju.

Ništa manje poseta ovom delu Slovenije nije interesantna ni ljubiteljima sportova i sportskih aktivnosti, budući da se u tom području mogu okušati kako i padobranskom jedrenju, veslanju i jahanju, tako isto i u akrobatskom padobranskom jedrenju, ronjenju i kanjoningu, ali i u sportovima poput košarke, odbojke, golfa i fudbala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mirko

    19. avgust 2024. | 18:47

    Kad bi osetili nase jezero dugo pet kilometara plava voda nebi hvalili slovenacka I ostala jezera

    Podelite komentar