• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto su Vrnjačka Banja i Desanka Maksimović u neraskidivoj vezi? Katanci koji čuvaju ljubav postaće njen lik

Vreme čitanja: oko 2 min.

U čast velike pesnikinje, 16. maja, na dan njenog rođenja, svake godine u Vrnjačkoj Banji se održava manifestacija "Na Desankin dan" koja okupi veliki broj pisaca, pesnika i naravno ljubitelja njenih dela.

  • 0

Ljubav prema Brankovini, u Desankinom srcu, na nekoliko dana godišnje moglo je da zameni samo jedno mesto. Naša slavna pesnikinja Desanka Maksimović je volela da svoj odmor provodi u Vrnjačkoj Banji, na "mestu gde se na malom prostoru spaja mnoštvo različitosti".

Ona je govorila da se u Banju zaljubila pri prvom susretu i obožavala je kako ona izgleda u proleće. Šetnje bi je nadahnule, priroda odmorila, prizori joj dali pokretačku snagu. Šetajući tako banjskim parkovima, radoznala kao i uvek, saznala je za ljubavnu priču dvoje Vrnjčana, učiteljice Nade i oficira Relje.

To je priča o dvoje mladih, koji su se zavoleli i obećali jedno drugome na večnu ljubav. Sastajali bi se redovno, na jednom od 20-ak vrnjačkih mostova, koji spajaju dve obale Vrnjačke reke.

Čitava Vrnjačka Banja pričala je o snažnoj ljubavi između Nade i Relje, dok se svetu spremalo nešto nezamislivo. Sa početkom operacija u Prvom svetskom ratu, Relja biva poslat u Grčku na bojište. I dok se Nada molila da Relja ne pogine i vrati joj se živ i zdrav, to se nije desilo. Do nje je došla informacija da prekidaju veridbu, jer se on zaljubio u prelepu Grkinju, na frontu.

Na očigled svih Vrnjčana, ostavljena Nada na svoj način se pomirila sa nesrećnom sudbinom. Nikada se nije udala niti u bilo kome pronašla ljubav.

Desankina "Molitva za ljubav" napisana je u spomen ovoj priči.

- Upravo sve Vrnjčanke, poučene tom pričom, kako ne bi doživele Nadinu sudbinu, one svoju ljubav zavezuju na mestu sastanka Relje i Nade, na ovom mostu. Ovde je na hiljade i hiljade katanaca. Jedne godine smo imali i lavlju kandžu. Davne 2000. godine je sve ovo počelo. Ideja potekla iz Turističke organizacije Vrnjačka Banja tiče se katanaca kojih ima mnogo, da sama konstrukcija mosta ne može da izdrži. Mi sve te katance skidamo, arhiviramo i ideja je da od njih napravimo statuu Desanki Maksimović, koja je na neki način i začetnik ideje o ovom mostu - kaže nam Mina Stanojević, PR Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

Most je i omiljeno mesto za prosidbe, ali i za venčanja. U Banji je nekako sve u znaku ljubavi - manifestacija "Poljubi me", koja se na Dan zaljubljenih, 14. februara održava u Banji, kao i "Love fest", muzički festival inspirisan ovom pričom.

A 16. maj svake godine posvećen je upravo Desanki. Manifestacija "Na Desankin dan", slavi u Banji ne samo njen rođendan, nego sve one dane kada bi se Desanka sa šeširom šetala alejom lipa i kasnije, pod utiskom, pisala svoja milozvučna dela.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja