• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog jedne stvari ova srpska banja je fenomen u regionu: Zovu je i srpski Tajland

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gotovo nepoznata, nekomericijalna srpska banja

  • 1
Visočka banja Foto: Privatna arhiva

U klisuri prečistog Velikog Rzava nalazi se skriveni dragulj koji morate posetiti.

U ataru sela Visoka, u podnožju Zlatibora, na 33 kilometara od Arilja, čeka vas redak fenomen gde paralelno jedna uz drugu teku topla banjska i hladna voda Velikog Rzava - jedna od najčistijih reka u Srbiji. Ako čujete za srpski Tajland, znajte da je u pitanju Visočka banja, mesto za uživanje koje morate posetiti.

Ova prelepa banja koja je smeštena u gornjem toku Velikog Rzava iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca i ljubitelja prirode. Do nje kroz klisuru može se stići putem koji vodi uzvodno uz reku, a do samih izvorišta stazom na levoj obali Velikog Rzava.

Topla voda izbija iz dubina na više mesta u vidu mehurića, pored samog korita reke, a delom i u samom vodotoku. Starost ovih izvora procenjuje se na oko 80.000 godina, a banjska voda se za lečenje koristi od 1936. godine.

Zbog retkih visećih termi, izvora u stenama iznad korita reke i toplim izvorima mineralne vode spada u retke banje ne samo na našim prostorima, već i nekadašnje Jugoslavije.

Izvorišta vode čija je temperatura 27 stepeni Celzijusa se nalaze na 600 metara nadmorske visine, izviru u stenama i iznad korita, što ih svrstava u retke viseće terme. U Visočkoj Banji napravljena su dva kupatila, dva bazena u kojima u svako godišnje doba možete sresti ljude koji se banjaju.

Sklonjena je od svih puteva, pa i dalje opstaje nedirnuta i nepoznata, što je najvažnije čista. Iako nije dovoljno popularna turistička atrakcija, gostiju ima tokom cele godine, čemu svedoči mnoštvo fotografija na "Instagramu".

Lekovita svojstva vode povoljno utiču na tegobe osoba koje pate od reume, išijasa, srčanih, nervnih i očnih oboljenja. Preporučuje se kupanje, odnosno mirovanje u vodi po desetak minuta više puta dnevno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji, mesto koje večno čuva vašu ljubav

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • GordanS

    21. avgust 2024. | 19:23

    Prelepo mesto.

    Podelite komentar