• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zovu je "kraljevska banja", a planinski vazduh i lekovita voda je čine posebnom: Dolazila i kneginja Milica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ipak, u Lazarevo doba tu su glavnom dolazili ribari. Pastrmka koju bi na tim izvorima upecali bila je korišćena na kneževom dvoru, te se smatra da otuda i potiče naziv ovog lečilišta

  • 2
Ribarska banja, Kraljevska banja, Srbija Foto: Shutterstock

Oko 35 kilometara deli carski grad Kruševac i Ribarsku Banju, koja je smeštena na obroncima planine Veliki Jastrebac. I upravo zbog položaja koji zauzima, čist planinski vazduh pomaže oporavku mnogih oboljenja, te doprinosi i boljem stanju organizma.

Neretko je nazivana i „kraljevskom banjom“ i to ne samo zato što su mnogi vladari uživali u njenim lekovitim vodama, nego i zbog različitih priznanja, ali i nagrada čiji je nosilac, istaknuto je na zvaničnom sajtu Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Ribarska Banja“.

Postoje indicije da boravak u ovom lečilištu može da pomogne u poboljšanju stanja organizma, te u slučaju degenerativnih i oboljenja koštano-zglobnog sistema. Uz to, lekovite vode Ribarske Banje pomažu i kod ortopedskih problema.

Ribarska banja Foto: Shutterstock

Ribari su zaslužni za njen naziv

U vreme kada je zemljom vladao knez Lazar Hrebeljanović na tom području je postojali su izvori, a smatra se da su ljudi još u doba praistorije bili upoznati sa lekovitošću vode sa izvora ove banje u Srbiji.

Ipak, u Lazarevo doba tu su glavnom dolazili ribari. Pastrmka koju bi na tim izvorima upecali bila je korišćena na kneževom dvoru, te se smatra da otuda i potiče naziv ovog lečilišta.

Ribarska banja, Kraljevska banja, Srbija Foto: Shutterstock

Smatra se i da je u lekovitoj vodi sa izvora Ribarske Banje imala priliku da uživa i kneginja Milica, a kasnije su turski osvajači na tom mestu izgradili i hamam, što jasno ukazuje na značaj koji je banja u to doba imala.

Mnogi srpski vladari imali su prilike da uživaju u ovom lečilištu. A najčešći posetilac Ribarske banje među svim vladarima bio je kralj Petar Prvi Karađorđević, koji se i smatra najzaslužnijim za njen ubrzani rast kao lečilišta.

Ribarska banja, Kraljevska banja, Srbija Foto: Shutterstock

Šest izvora lekovite vode

Samo je jedan od šest izvora lekovite vode u Ribarskoj Banji drugačiji, budući da je na njemu voda najhladnija i da je njena temperatura oko 16 stepeni Celzijusa.

Ostalih pet izvora, koliko ih se nalazi na području ovog lečilišta, imaju temperaturu između 25 i 37 stepeni, s tim da je čak oko 42 stepena temperatura na izvoru, koji se smatra najtoplijim, navodi „Turizamputovanja“.

Posetiocima ovog lečilišta je na raspolaganju mogućnost korišćenja jednog zatvorenog bazena, dok u banji postoje i kade i to nekoliko njih. Otvoreni bazen posetioci mogu koristiti u toku leta.

Ribarska banja, Kraljevska banja, Srbija Foto: Shutterstock

Uz različite vrste masaža, u Ribarskoj Banji se nude i druge velnes usluge, poput slane sobe, parnih kupatila, saune i drugih.

Pozicionirana na nedmorskoj visini od 540 metara, Ribarska Banja se može pohvaliti i čistim planinskim vazduhom, što je čini idealnom lokacijom za „punjenje baterija“ i oporavak organizma u celosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedinstven festival u Srbiji koji je osvojio i srca Evropljana: "Kruševac kroz oblake"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Азбука

    22. avgust 2024. | 21:18

    Пре петнаестак година нас двоје смо уплатили тада рекламирани релакс-спа аранжман у Рибарској бањи. Добили смо собу с исцепаним чаршавима, које су на моју примедбу заменили. Нисмо користили болничке услуге. Све друго је било добро (нови део с базеном, сланом собом итд) сем хране, која је била права болничка. Нисмо никада више отишли. Штета.

    Podelite komentar

  • Sekula

    24. avgust 2024. | 16:16

    Sve preporuke za Ribarsku banju! Lekovita voda, profesionalni kadar (doktori, fizioterapeuti.... ) odlična geografska pozicija. Slabo se reklamira a znate zasto? zato sto je popunjena tokom cele godine 100 %. Od ❤️ preporučujem!

    Podelite komentar