• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Termalni izvori sa vodom od 50 stepeni i čarobna priroda najveći su aduti ove banje: Raj na 8 km od Kraljeva

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznata je po tretiranju steriliteta, reume i mnogih drugih bolesti

  • 1
Mataruška banja, Srbija Foto: Shutterstock

Mataruška Banja nalazi se samo osam kilometara od Kraljeva, ali je nekako ostala zagrljena prirodnim bogatstvom borova, reke i planina.

Prve goste Mataruška Banja dočekala je još krajem 19.veka. Od tada do danas bila je domaćin i onima kojima je trebalo lečenje ali i onima kojima je trebao odmor, jer pored lekovitih mineralnih voda koje se koriste u terapijske svrhe, ova banja poseduje i neverovatnu prirodu i mnoštvo drugih zanimljivosti u svojoj okolini, te je veoma interesantna turistima.

Legenda o otkrivanju lekovitih svojstva 

Jedna od simpatičnih legendi koje se vezuju za ovo mesto, upravo je o samom otkrivanju njenih lekovitih izvora, piše "banjeusrbiji.com". Prvo značajno razvijanje i izgradnja Mataruške Banje odigrala se davne 1907.godine, ali to nije bio trenutak kada su saznali za dragulj nekadašnjeg sela Matarug.

Naime, Ibar je proticao kroz ovo selo i svojim izlivanjem daleke 1897. godine pokrenuo je celu priču. Poplavio je livade, pašnjake i njive, a kada se voda povuče, ostajao je neki čudan miris. Seljaci su vremenom počeli da primećuju kako im domaće životinje postaju vesele, manje se razboljevaju i znatno su ojačale. To je bio dovoljan razlog da se nastave istraživanja.

Mataruska Spa banja Foto: Shutterstock/Baloncici

Lečenje

Mataruška Banja ima najjaču sumpornu vodu u Srbiji, temperature 42-51 stepen celzijusa. Njenu lekovitost koriste maksimalno poseteoci banje, najpre kada je u pitanju tretiranje sledećih bolesti:

  • Reumatska oboljenja, zapaljenski reumatizam , sistemske bolesti vezivnog tkiva, degenerativna oboljenja kičmenog stuba, vanzglobni reumatizam.
  • Ginekološka oboljenja; sterilitet, adneksiti, hormonski poremećaji.
  • Neurološka oboljenja; oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema.
  • Oboljenja perifernih krvnih sudova.
  • Sva posttraumatska stanja.
  • Reumatska oboljenja, zapaljenski reumatizam , sistemske bolesti vezivnog tkiva, degenerativna oboljenja kičmenog stuba , vanzglobni reumatizam.

(Ona.rs/kraljevoturizam.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji, mesto koje večno čuva vašu ljubav

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Svetlana

    24. avgust 2024. | 07:43

    Bila sam u julu ove godine u Mataruškoj Banji na rehabilitaciji i mnogo znači voda i terapije nama koji imamo probleme sa reumatskih oboljenjima . Bila sam u Specijalnoj bolnici Agens. Tako su svi prijatni mislim na lekare sestre , fizijatre . Meni je mnogo bolje (nemaj jake bolove) kao pre odlaska u banju. Izuzetno sam se lepo odmorila u Banji i lakše mi je. Svima koji nisu posetili banju, a imaju neku vrstu reume . Valjalo bi da probaju. Ujutru pre bilo kog obroka izađete u park koji je melem za pluća. Po doručku su zakazane terapije . Posle kupanja vodom koja je veliko blago kod nas u Srbiji nema bolova i ukočenosti. Hvala svima u Agensi. Ja sada mogu i da radim i da se krećem bez mnogo jakih bolova . Lepo je i prošetao parkom do Ibra predveče gledati reku i očistiti organizam od svega i svačega

    Podelite komentar