• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bila je rezidencija rimskog cara, a danas se ova palata u Srbiji nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz samu palatu, u kompleksu su postojale i tri hrišćanske crkve, kao i dva paganska hrama, te druge građevine, a ono što posebno privlači pažnju jesu mozaici i obilje ukrasa

  • 0
Felix Romuliana, Gamzigrad, Zaječar Foto: Shutterstock

U mestu u kome je oko 250. godine rođen jedan od rimskih careva, a koje se nalazilo na području Priobalne Dakije, podigao je Galerije velelepnu palatu.

Danas se palata Feliks Romulijana, koju je car Galerije nazvao po svojoj majci, smatra delom Liste svetske baštine UNESCO-a u Srbiji.

Iako je drevna palata imala ne tako svetlu istoriju, budući da je u nekoliko navrata razarana, utvrđeno je da je u pitanju rezidencija rimskog cara.

Osim po drevnoj rimskoj palati, Gamzigrad, koji pripada Zaječarskom upravom okrugu, poznat je i po istoimenoj banji, koja se nalazi u blizini lokaliteta, navodi „Vikipedija“.

Felix Romuliana Foto: Shutterstock

Palata nadomak sela

Nedaleko od sela Gamzigrad nalaze se ostaci drevne Galerijeve palate, koje svedoče o njenom značaju u istorijskom smislu. Iako je jasno da se radi o, u najmanju ruku velelepnoj antičkoj palati, Feliks Romulijana poznata je po još nečem.

Ostaci nekadašnjeg utvrđenja, koje se tu ranije nalazilo vrlo su vešto spojeni sa mlađom tvrđavom, što je rezultiralo dvorstrukim bedemima. I upravo to je jedinstveni sistem odbrane jednog utvrđenja, po kome je ova palata takođe poznata, navedeno je na zvaničnom sajtu Narodnog muzeja u Zaječaru.

Smatra se da je gradnja starijeg utvrđenja počela nakon 297. godine, nedugo nakon što je rimski car izvojevao pobedu nad Narsejem, tadašnjim kraljem Persije. Što se mlađeg utvrđenja tiče, smatra se da je 305. ili godinu dana kasnije započeta njegova gradnja.

Felix Romuliana Foto: Shutterstock

Uz samu palatu, u kompleksu su postojale i tri hrišćanske crkve, kao i dva paganska hrama, te druge građevine, a ono što posebno privlači pažnju jesu mozaici i obilje ukrasa.

Zanimljivo je pomenuti da sve do 23. juna 1984. godine nisu postojali pouzdani podaci o tome ko je izgradio palatu. Upravo tada je došlo do neverovatnog okrića u vidu natpisa na jednom fragmentu arhivolte, na kome je pisao naziv carske rezidencije.

Gamzigradska banja, Srbija Foto: Shutterstock

Lekoviti izvori Gamzigradske banje

Tek nešto više od deset kilometara deli grad Zaječar i Gamzigradsku banju, koja se, pak nalazi u blizini arheološkog nalazišta Gamzigrad i ostataka carske palate Felix Romuliana.

Netaknuta priroda, povoljne klimatske karakteristike i lekovite termomineralne vode karakterišu ovo lečilište, koje leži na obalama reke Crni Timok, navedeno je na zvaničnom sajtu Gamzigradske banje.

Gamzigradska banja, Srbija Foto: Wikimedia/Markoswikis

U okviru Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“, koja postoji od 1978. godine, koriste se termomineralne vode sa ciljem lečenja oboljenja krvih sudova, ali i ginekoloških i neuroloških oboljenja. Takođe, boravak u Gamzigradskoj banji pogoduje i osobama kod kojih su dijagnostikovani određeni oblici reumatizma, kao i u oporavku nakon trauma.

Uz mogućnost korišćenja dva zatvorena bazena, u kojima se nalazi lekovita termominerlna voda, u Gamzigradskoj banji se vrše i različite vrste terapija, poput kinezi i radne terapije. Takođe, posetiocima su na raspolaganju i elektroterapija, kupke, termo terapija i foto terapija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Da simbolično skinemo mrak sa kulture": Otvaranje "Medijane" posle deset godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja