• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mokra gora i Šarganska osmica: Kako je jedinstvena pruga učinila selo poznatim?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obnova pruge je pokrenuta zahvaljujući ljudima, koji su bili okupljeni oko udruženja „Šarganska osmica“, što je i dovelo do toga da upravo zahvaljujući realizaciji te ideje Mokra gora postane toliko atraktivna u turističkom smislu

  • 0
MOKRA GORA VOZ NOSTALGIJA Šarganska osmica Foto: Tanjug/Srbija voz

Na potezu između jedne od najpoznatijih srpskih planina, Zlatibora i Tare, koja još uvek koliko-toliko uspeva da odoli masovnom turizmu, nalazi se Mokra gora.

I ne bi možda ovo planinsko selo uopšte bilo tako popularno turistima da se u njemu ne nalazi i jedinstvena pruga uskog koloseka. Čuvena Šarganska osmica.

Zapravo je u pitanju nekadašnja pruga koja je spajala Beograd i Sarajevo, a koja je kroz ovo selo prolazila sve do 1974. godine.

Obnova pruge je pokrenuta zahvaljujući ljudima, koji su bili okupljeni oko udruženja "Šarganska osmica", što je i dovelo do toga da upravo zahvaljujući realizaciji te ideje Mokra gora postane toliko atraktivna u turističkom smislu. Kada se posmatra iz vazduha, pruga ima oblik osmice, te otuda i potiče njen naziv. Kako navodi "Vikipedija", u pitanju je jedinstvena železnica uskog koloseka, kojom i danas saobraća čuveni parni voz nazvan "Ćira".

Deda Vide, Mokra Gora Foto: RINA

Zanimljiva legenda

Pored toga što je u pitanju selo smešteno između dve srpske planine, Mokra gora se nalazi i u blizini granice naše zemlje sa teritorijom susedne Bosne i Hercegovine, te je vekovima unazad igrala značajnu ulogu u transportu baš zbog položaja koji zauzima.

O poreklu naziva ovog sela sačuvana je posve interesantna legenda.

U davna vremena, kada su Turci zauzimali to pdoručje, seoski aga bio je Mustaj-beg iz Priboja. Prema legendi, upravo je on i zaslužan za to što selo nosi takav naziv.

mokra gora Foto: RINA

Zapravo su neki vojnici u to doba došli na područje današnje Mokre gore, gde su i prespavali. Tada su i naložili drva koja su našli, ne bi li se ogrejali. Prema legendi, od vojnika se moglo čuti "ala je ova gora mokra", odakle i nasta današnji naziv sela.

Šarganska osmica

Od železničke stanice u ovom selu, pa do stanice "Šargan-Vitas" i dalje saobraća čuveni "Ćira", koji je jedna od najpoznatijih mokrogorskih turističkih atrakcija.

MOKRA GORA VOZ NOSTALGIJA Šarganska osmica Foto: Tanjug/Srbija voz

Osim mogućnosti da uživaju u prirodnim lepotama sa nekog od ukupno pet vidikovaca na ovoj trasi, turistima je posebno interesantna vožnja vozom "Nostalgija" i iz drugih razloga. Pored toga što tokom vožnje "Ćira" prolazi pet mostova, trasa uključuje i prolazak kroz čak 22 tunela, navodi "Železnicesrbije".

I da sve bude još zanimljivije, dok prelazi razdaljinu od 15.440 metara "Ćira" uspeva da savlada i tri stotine metara visinske razlike.

Šarganska osmica Foto: Borivoje Ilić

Cena karte za odrasle iznosi 1.200 dinara za voz koji saobraća na relaciji Mokra gora-Šargan Vitasi-Mokra gora, dok je 600 dinara skuplja pojedinačna karta za odrasle u slučaju da se opredele za voz koji saobraća od Mokre gore do Višegrada i nazad. Mališani uzrasta do šest godina kartu ne plaćaju, dok deca uzrasta od šest do 14 godina plaćaju karu 600, odnosno 900 dinara, a u zavisnosti od relacije.

Podsećanja radi, voz "Nostalgija" prvi redovni polazak ima 15. juna, te saobraća do samog kraja avgusta meseca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovog vikenda počinje letnja sezona: Opet kreće "Nostalgija" kroz Mokru Goru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja