• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

21 plaža ovog istarskog mesta ovenčana je "plavom zastavicom", a rimska i vizantijska kultura na svakom koraku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa čak deset sunčanih sati u proseku dnevno u letnjem periodu, jasno je i zbog čega mnogi turisti, koji letuju na hrvatskoj obali Jadrana, rado biraju baš Poreč

  • 1
Hrvatska Poreč Foto: Shutterstock

Sa obalom dugom nešto manje od četrdeset kilometara i ostrvima, koja mu pripadaju, Poreč je mnogim turistima asocijacija na letovalište. Tim pre što je čak 21 porečka plaža ovenčana i „Plavom zastavicom“.

Ipak, koliko god ovaj istarski grad bio interesantan u letnjem periodu, bogato rimsko, ali i vizantijsko nasleđe koje pažljivo čuva, zaista ga čine posebnim.

Sa čak deset sunčanih sati u proseku dnevno u letnjem periodu, jasno je i zbog čega mnogi turisti, koji letuju na hrvatskoj obali Jadrana, rado biraju baš Poreč. Ako se tome doda podatak, koji navodi Turistička zajednica Grada Poreča da je oko 28 stepeni Celzijusovih prosečna temperatura mora u toku leta, nema sumnje da je u pitanju letovalište koje može da odgovori zahtevima turista, bez obzira kakve želje imali.

Gradsko kupalište, te plaže Galeb i Kras, tek su neke od onih koje se mogu posetiti u gradu i njegovoj okolini.

Poreč, Istra, Hrvatska Foto: Pixabay/BiljaST

Najpoznatija gradska atrakcija

Odlično očuvano staro jezgro grada čini Poreč prepoznatljivim. Ali ono što je posebno interesantno posetiocima jeste autentičnost, budući da će imati prilike da prošetaju ulicama Cardo Maximus i Decunamus, izgrađenim još u periodu rimske vladavine tim područjem današnje Hrvatske.

Ipak, koliko god šetnja ulicama starog jezrga grada bila zanimljiva, Eufrazijeva bazilka atrakcija je koja se ne propušta. Počev od 1997. godine deo je Liste svetske kulturne baštine UNESCO-a i kako navodi „Camping-adriatic“, okarakterisana je kao spomeni svetske kulturne, ali i prirodne baštine.

Poreč, Istra, Hrvatska Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Izgrađena u šestom veku, baš kada je živeo biskup po kome i nosi naziv, Eufrazijeva bazilika koja se takođe nalazi u starom gradskom jezgru, posebno privlači pažnju turista. I to ne samo zbog vidikovca, sa koga mogu uživati u pogledu na grad i okolinu, već i zbog još nečega.

Budući da njena prvobitna struktura nije menjana, to je ova bazilika jedna od retkih koje datiraju iz tog perioda, a koja nije pretrpela promene iz bilo kog razloga. U njoj se mogu videti i vrlo zanimljivi mozaici, koji se smatraju izuzetno značajnim.

Poreč, Istra, Hrvatska Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Antički ostaci

Na mestu na kome se danas Poreč nalazi u drevna vremena postojao je kastrum, starorimsko utvrđenje. Glavne ulice koje se danas nalaze u starom jezgru grada u velikoj meri su očuvane, tako da posetioci možda uspeju da steknu utisak o značaju koji je antički kastrum nekada imao.

Na Trgu Marafor mogu se videti i ostaci svetilišta, koje je bilo posvećeno starorimskom bogu mora, Neptunu. Uz ostatke Neptunovog hrama, ne treba propustiti ni obilazak ostalih znamenitosti, koje se nalaze u starom jezgru Poreča.

Poreč Poreč / pixabay.com

U blizini grada nalazi se i omanje ostrvo koje nosi naziv Sveti Nikola, dok su turistima zanimljivi i obilasci Motovuna i Grožnjana, gradića koji datiraju iz perioda srednjeg veka.

Poslednih decenija 19. veka osnovan je Zavičajni muzej Poreštine, te se neretko pominje kao najstarija takva institucija na području Istarskog poluostrva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otvoreno prvenstvo Hrvatske u padobranstvu Poreč 2023

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Ja tamo

    30. avgust 2024. | 05:28

    ne videh plaže.

    Podelite komentar